субота, 23. фебруар 2013.

Mlečni put - drugi deo

U prvom delu je bilo opšteg osvrta na sva ta dešavanja vezana za mleko ali sada zalazimo malo dublje u tu problematiku.

Ono što me interesuje, zašto sada? Zašto se tek sada javio taj problem?
Zašto se nije dogodio recimo prošle godine? I koliko je naš problem sa mlekom povezan sa konjskim mesom, koje potresa celu Evropu.
Možda jeste, možda nije ali jedno je sigurno, a to je kontrola hrane.
Izgleda da je negde u celoj Evropi zakazao sistem kontrole hrane koja kod nas nije ni postojala, izgleda.
Čudna je ta podudarnost da se u Engleskoj, Irskoj i većem delu Evrope pojavi taj problem sa mesom dok se kod nas par dana kasnije pojavio sa mlekom.

Opširnije o mesu na - Glas Amerike, Glas Rusije, Slobodna Evropa, Blic.
O problemu sa mesom je sve jasno osim kako je do tog propusta došlo.
Zanima me kakav je sistem kontrole hrane u Evropi kada je došlo do ovakvog propusta?
Što se tiče Srbije, tu me još više interesuje kako, gde, koliko i kada se kontrolišu namernice i da li ovde uopšte neko radi nešto?
Gde mogu to da saznam?
Došli smo u takvu situaciju da se više ne zna da li je mleko dobro ili ne. Pa čas jeste, nije, jeste, nije.
I kako da se neko ne zbuni:
Može da bude ali ne mora da znači.

Kažiprst na B92: Goran Ješić: "Zašto povlače, ako je bezbedno?" ,                        20.02.2013
Ješić: Svuda u regionu je problem sa mlekom, samo je u Srbiji i RS sve ok!           20.02.2013
,,Analize mleka nove, rezultati katastrofalni"                                                           21.02.2013


Hm, šta sada da kažem, sunce mu
poljubim?!

Ovo mi je jako podsetilo na poznat dijalog iz filma ,,Balkan Ekspres", pa sada da li sam muzičar ili nisam.

Da li je mleko dobro?
Dobro je, dobro,
A dobro je?
Nije dobro, ne nikako, ništa ne valja.



A evo i zvaničnih izjava:


Još litar jedan sipaj nama
ti!
21. 02. 2013
21. 02. 2013
21. 02. 2013




Iskreno se nadam da nije u pitanju ovaj ili onaj lobi ako jeste doživotna robija bi bila pravična, samo zato što je smrtna kazna kod nas ukinuta.
Zašto ovako?
Pa zato što se uvek zbog profita ginulo, uvek je neko ispaštao zbog rečenice: ,,A gde sam tu ja?"
Ako je neko spreman da ugrozi veliki broj ljudi radi svog sitnog interesa, momentalno ga proglasiti državnim neprijateljem jer on u suštini to i jeste.
Moramo ojačati našu poljoprivredu, sramota je da smo se sveli na uvoz svega. Sramota je da najmanje zarađuju proizvođači, kao što se moglo videti predhodnih godina u drugim granama poljoprivrede.




4 коментара:

Mirjana Eric је рекао...

Da, meni se po glavi mota ono "zločin protiv čovečnosti", ponajviše zato što je u pitanju mleko koje najviše konzumiraju deca. Moj komšija je veterinarski inspektor i malo smo popričali na tu temu. Rekao mi je neverovatne stvari, na koje profesionalno apsolutno nije u stanju ni da spreči niti utiče. Primer: krave po velikim kombinatima se muzu uz pomoć muzilica. No, krave nakon toga treba još malo pomusti ručno, jer u suprotnom dolazi do upale vimena. To niko neće da radi, pa su upale veoma česte. Onda krave moraju da se leče, primaju antibiotike. Mleko dobijeno od tih krava nipošto ne bi smelo da se nađe u lancu ishrane sve dok se organizam nakon terapije ne pročisti od antibiotika, a to bi bilo nekih 7-8 dana. Misliš da se o tome vodi računa? Posle se pitamo zašto antibiotici ne deluju kad smo bolesni? A što se tiče ovih aflatoksina, znalo se da se to sprema još jesenas, kad je izvršena procena ispravnosti kukuruza. Nemam ni trunku sumnje da svesno obmanjuju javnost i forsiraju priču da mleko nije zatrovano, a i ako jeste, da "nije strašno". Još uvek se sećam, posle one havarije u Černobilu, kako su nas uveravali da isto tako hrana nije opasna i da je dovoljno da dobro operemo namirnice, a Gajgerovi brojači polude od kuckanja kad se približe namirnicama na tezgama na pijacama. Ista je to škola i ista vrsta odgovornosti prema stanovništvu i sada u Srbiji, a i onda u Jugoslaviji. Tačnije, odgovornosti nema.

Miloš је рекао...

Pa to je strašno! Ja sam prosto ostao bez komentara. U jednu ruku me to toliko nije iznenadilo, gledao sam dokumentarce o sličnim stvarima koje se dešavaju u drugim državama ali nisam ni sanjao da je kod nas situacija otišla tako daleko. Dakle ostaje jedino da ako želiš da pojedeš nešto zdravo, moraš sam to da i proizvedeš. Prokleti profit, ljudska pohlepa i neodgovornost će nas definitivno uništiti. A mi se pribojavamo smaka sveta, mi ćemo ovakvim ponašanjem sigurno dovesti do kraja sveta kakav poznajemo.

Mirjana Eric је рекао...

E, baš tako. Profit, ljudska pohlepa i neodgovornost caruju.

Olja Ka је рекао...

Šta se iza brega valja, pitanje je sad? Valja se neki novi zakon ili uredba ili šta već što će da provuku, ako treba, i kroz iglene uši kad je provizija u pitanju. Primera radi, uvoz GMO hrane!!!!!!! Pa zašto bi srpski građani jeli zdravu hranu, kad može da bude obrnuto; oni jedu našu zdravu, mi njihovu zatrovanu, a jeftinu. Višak para, zna se kome, onima na vlasti u džepove, a i na ruke. Koferi, ima samo da rade.Kad se malo razgrnu g... vidi se šta je ispod, zar ne? To, da će neko i da odgovara, e to ćemo da malo popričekamo, jer, vrana, vrani oči ne vadi. Treba i ostali da se "ostane" po Crvenkapama, Belvilima i ostalim stanovima na "nobles" mestima od kuuuusur kvadrata, a dok ima ovaca, bojim se da smo to mi, građani, biće i makaza. Kažu, dogovor kuću gradi, samo, dogovori treba i da se poštuju, a da bi toga i bilo, treba da ima etike, morala, stavova, onih pravednih itd. itd. A pravda, odavno u nekom budžaku:(

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates