уторак, 23. август 2011.

Novčići sa likovima iz Zvezdanih ratova kao zvanično sredstvo plaćanja

VLASTI MINIJATURNOG JUŽNOPACIFIČKOG ostrva Njuei (Niue), odlučile su da prihvate kovanice sa likovima junaka iz filmskog serijala Zvezdanih ratova kao zvanično sredstvo plaćanja.

Kovanice će napraviti Kovnica Novog Zelanda budući da je Njuei, zajedno s još nekoliko južnopacifičkih ostrva, u političkom savezu s Novom Zelandom. Na prednjoj strani novčića (aversu) nalaziće se lik nekog od popularnih junaka Zvezdanih ratova – princeze Leje, Luka Skajvokera, Hana Soloa, Darta Vejdera, robota C3-PO i drugih, a na zadnjoj strani (reversu) lik britanske kraljice Elizabete II.

Kovanice čija je vrednost dva novozelandska dolara (oko 1,60 USD) biće napravljene od 1 unce čistog srebra (28,349 grama) i prodavane u kolekcionarskom kompletu od četiri novčića, upakovana u prigodnu kutiju u obliku nekog od junaka ili letelice iz serijala. Primera radi, jedna kolekcija se nalazi u kutiji u obliku glave Darta Vejdera, a druga je oblikovana kao letelica Milenijumski soko.

Naravno, prodajna cena tih posebnih kolekcija daleko prevazilazi njihovu nominalnu vrednsot, tako da se one prodaju po ceni od oko 385 USD. Pojedinačna cena po kojoj će se prodavati kovanice vrednosti jedan novozelandski dolar iznosi oko 19,3 USD.

Ostrvska država Njuei (poznata i kao “stena Polinezije” ili “Stena”) nalazi se oko 2400 kilometara severoistočno od Novog Zelanda, u trouglu koji čine Tonga, Samoa i Kukova ostrva. Površina Njueija iznosi oko 260 kvadratnih kilometara, a naseljava ga oko 1400 stanovnika, uglavnom pripadnika polinežanske etničke grupe. Njuei ima samoupravu u okviru saveza s Novim Zelandom, a kao svog vrhovnog suverena priznaje britansku kraljicu Elizabetu II.

U 2003. godini Njuei je postao prva Wi-Fi država u svetu, budući da je svim stanovnicima ostrva omogućen besplatan bežični pristup internetu. (M.B.)
(MikroVesti)

1 коментара:

Miloš Miladinović је рекао...

Koliko je GOTIVNO!

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates