петак, 29. април 2011.

Putuj Evropo, zakona nema kod nas!

Kao što Balaševićeva pesma kaže: ,,Putuj Evropo nemoj više čekati na nas ne pitaj mnogo dospećeš i ti na rđav glas. Putuj planeto super smo se družili nama je lepo taman kako smo za služili."

Kakva ,,Evropa" za nas, zar se mi ponašamo ,,Evropski"? Zar ova naša država liči na Evropu? VIše liči na nešto, ne znam tačno na šta, možda na neki eksperiment u pokušaju, koji je prošao loše po one na kojima je i vršen. Slušam, ,,demokratcki blok", koji se zadnjih deset godina žalio na posledice vladanja Slobodana Miloševića a od skoro im je kriva i ova ,,SEKA". 

Heh , kod nas je uvek ,,neko drugi kriv", a dali se neko zapitao zapravo dali smo ,,krivi mi"!? Dali smo krivi što se krimosi izvlače, kao u Holivudckim filmovima, uz kauciju. Kao recimo policajac koji je izudarao dečaka koji je zavrišo sa potresom mozga u bolnici. Kako sam saznao, kazna za to zlodelo će biti novčana kazna koja se još ne zna, i koja će biti upućena udruženju distrofičara iz Prokuplja. Sve je to u redu, ako bi taj novac i stigao do njih, do obolelih od te opake bolesti. Ali šta je sa dečakom koji je završio u bolnici, šta je sa roditeljima, šta je sa onim što su doživeli. Svakodnevni pritisci sa svih strana, da se taj čuvar reda i mira, ta spodoba, čovek koji nema ništa u sebi ljudcko što bi ga okarakterisalo čovekom koji pripada dvadeset prvom veku, a ne mračnom srednjem veku, mada bih ja rado primenio neke zakone iz tog perioda za takve kao što je on. I tako država će oprati ruke, takvo odlukom biće ,,vukovi siti a ovce na broju"! Ko je tu vuk a ko ovca nemam pojma, šta je gore a šta dole ni to mi nije jasno. Dali je ovde u pitanju ono kada nešto lud zbunjenog?  
 Ministar Dačić je rekao svoje, čim je čuo za ovaj slučaj čovek se odam odazvao ali na tom je bilo i ostalo. Dokumenta su počela da nestaju, da se zaturaju po neki fiokama, godinu i nešto dana se sve ovo razvlačilo. Razvlačilo se jer su svi ovde svima rođaci, kumovi, braća od tetaka. Ala se Srbija smanjila čoveče, ispade da nekoliko familija upravlja ovim delom zemlje. I tako dobijeni slučajevi se gube, što zbog nemarnosti advokata, što zbog subjektivnog tumačenja zakon, a slučajevi koji su predodređeni za propast ti se dobijaju bez problema. Ne znam jel sam lud ili zbunjen i ko ovde  koga zeza.

уторак, 26. април 2011.

Prodajem selo, vrlo povoljno!

Hm palim ja danas ovu ,,čudnu mašinu koja sve zna", kako je moja baba zove hehe kada mi kaže da joj nađem neki recept za tortu.
I kreće moj mali ritual, stavljam kaficu otvaram svoje omiljene sajtove, gledam šta imam na blogu. I tako dok lagano ispijam kaficu pročitam naslov u Blicu ,,Selo u Italiji se prodaje za 550.000 evra". Hm selo sa 13 kamenih  kuća koje je napušteno 30 godina za samo 550.000 evra.
Hm, kod nas kako je krenulo oglasi tipa naslova ovog teksta bi mogli da se pojave i kod nas. Sve više i više sela se gase na Jugu Srbije, tako da me i ne bi iznenadilo kada bih pročitao oglas sa ovakvim tekstom. Političari kao političari mlate praznu slamu, puna su im usta o Evropi o ljudckim pravima i ostalim baljezgarijama. A po Srbiji haos vlada i sa ekološkog pogleda , Tužna morava, Na Drini deponija, a i sa ekonomskog plana.

Smrt jedne zvezde

Astronomi su nedavno teleskopom „Habl” snimili spektakularne fotografije umiranja zvezde u maglini Mačije oko, udaljene oko tri hiljade svetlosnih godina od Zemlje. Sudbina slična njenoj verovatno očekuje i naše Sunce, mada možda tek za oko pet milijardi godina.

Dok se umiruća zvezda bliži kraju faze crvenog džina, njeni spoljašnji slojevi se udaljavaju od centra, formirajući koncentrične krugove prikazane na slici koji zahvataju milione kilometara. Reč je o eksploziji koja razotkriva pulsirajuće jezgro zvezde.

среда, 20. април 2011.

уторак, 19. април 2011.

Pomoć selu Bašaid!

Ja kao bloger sam morao da se pridružim blogerima i blogerkama koje su takođe pisale o problemima koje imaju stanovnici Kikinde, mesto Bašaid.


Naime o celoj ovoj situaciji koja je pogodila stanovnike Kikinde, mesta Bašaid, a pre svega kolegu bloggera Lowlander sam saznao preko bloga Džepna Venera Blog .






Mislim da su razmere nesreće, gledajući reportažu Prve Srpske televizije , po oštećenosti objekata iste kao i u Kraljevu.


Međutim, kako Prva Srpska televizija kaže, zašto se ne šalje pomoć u Bašaidu, jer je to ipak elementarna nepogoda, je vrlo zanimljivo


Hm, možda je vlast obuzeta samom sobom, ne obraća pažnju o tome šta se dešava po Srbiji.


Ja nisam iz tog kraja, iskreno nisam čuo za selo Bašaid, ali posle priče koju sam pročitao na sada već mnogim blogovima, kao što je Štric Štric, Amarilic Online  i dr, rešio sam da se pridružim njima i da koliko toliko na neki način pomognem žiteljima Bašaida.


Da što više raširimo priču kako bi se čulo i videlo šta se dešava sa tim ljudima, i ne nemojte to reći, daleko je, moglo je da se desi bilo gde, pa čak i ovde kod nas, dragi Prokupčani, Nišlije, Leskovčani i itd.


I šta bi ste vi rekli kada bi ste gledali kako ostatak Srbije zabija glavu u pesak?










 Gospođa Vera Mlađan, kojoj se divim jer je prva učinila nešto konkretno za ljude u selu Bašaida, je pozvala opštinu Kikinda i raspitala se o sitaciji u tom selu.






Rekli su joj da se sve više i više kuća ruši, tačan podatak i veličina ove elementarne nepogode još uvek se ne zna ali će u narednih 10-tak dana Bašaid otvoriti račun za uplatu sredstava isključivo namenjen za pomoć ljudima koji su ostali bez njih.






Za sada postoji račun na kome mogu da se uplate sredstva za pomoć Bašaidu: Sanacija poplava 2011.g. a broj je - 840-243-67-40-22 .


                            


Tako da pozivam sve ljude dobre volje da koliko toliko pomognu žiteljima Sela Bašaid!

понедељак, 18. април 2011.

Istraživanje Velikog praska - podzemnim Ajnštajnovim teleskopom

Teleskop zakopan oko 800 metara ispod zemlje mogao bi naučnicima da da prvi uvid u zoru univerzuma, piše "Telegraf"
Nova naprava je dizajnirana da detektuje gravitacione talase, nejasan fenomen koji stvaraju neki od najnasilnijih događaja u svemiru, poput crnih crupa, neutronskih zvezda i Velikog praska.

Iako nisu nikada direktno detektovani, smatra se da ovi talasi gravitacije odjekuju u univerzumu, poput mreškanja koje stvara kamen bačenog u jezero, i da bi oni mogli da ukažu naučnicima na nove načine pravljenja mape neba.


Ajnštajnov teleskop, kako je nazvan, koštaće verovatno između 500 miliona i milijarde funti, a biće izgrađen unutar mreže tunela duge 19 kilomatara i zakopan u zemlju do 800 metara dubine, kako bi izbegao svako mešanje vibracija sa površine.

Fizičari tvrde da će im novi teleskop dati prvu šansu da vide crnu rupu koja se, još uvek, detektuje samo indirektno putem zvezda koje orbitiraju oko njih, te da će moći da pogledaju u centar moćnih neutronskih zvezda.
 

четвртак, 14. април 2011.

Komšiska dokolica

Deo mog razgovora sa jednom komsinicom.
Razgovor je bio o vremenu, suncu i letu. Ja joj poslao jednu pesmu i ona odg...


Komšinica: U bre komšija
ti baš hoćeš da padnem u depresiju?

Ja: Ja nee nikako
ja depresiju kada vidim
odma počnem da je šutiram!

Komšinica: hahahhahahahha znači umirem od smeha xDDD.

Ja: ,,ma ne tako mi se kuče zvalo"
xD

Ko je u pravu?


Gledam jutros natpis u novinama: Dekan zaposlio decu i supruge i kupio gliser.
Mislim da se veća frka digla oko toga što je zaposlio nekog od svojih, što je sasvim ok, nego što je kupio taj gliser.

Ne vezano za ovaj slučaj, da li je moguće da je toliko licimera u ovoj zemlji?! Čim neko nekog zaposli ili na neki način želi da pomogne porodici, odmah se javljalju neki ,,čistunci" koji to nikada ne bi uradili.
Bezbroj puta sam diskutuvao o ovoj temi.

Uvek je priča počinjala sa psovkom i rečenicom: ,,vidi džukelu zaposlio svoju ženu u ...", a kada bi priča krenula dalje došlo bi se do zaključka da bi i on to uradio da može.
E sada pošto on to ne može da uradi jer jednostavno nije sposoban, nije u situaciji za takav neki poduhvat, može da glumi ,,čistunca" i da kuka kako je zemlja propala a pritom iako je teška situacija u zemlji, gospodinu je lakše sa pivom u ruci da filozofira sa drugim ,,filozofima" i neće da radi poslove koji su ispod njegovog nivoa jer je ipak on završio za mašinbravara i želi da radi samo u svojoj struci.

среда, 13. април 2011.

Prvenstvo Srbije, 10.04.2011, Niš, kikboks, K-1 "B" klase

Najbolji borac prvenstva: Lazar Grozdanović


Na Prvenstvu Srbije u Nišu 10.04. u kikboksu, disciplina K-1 "B" klase,  takmičari kik boks kluba "Niš-Kontos" zauzeli su ekipno drugo mesto u konkurenciji 32 kluba iz cele Srbije. U veoma jakoj konkurenciji osvojeno je 7 medalja: 1 zlatna, 2 srebrne i 4 bronzane. Za najboljeg borca prvenstva proglašen je takmičar KBK "Niš-Kontos" Lazar Grozdanović u kategoriji do 67 kg. koji je tri meča rešio nokautima pre isteka predviđenog vremena.



  1. Lazar Grozdanović, do 67kg, Zlatna medalja
  2. Milan Andrejević, do 86kg, Srebrna medalja
  3. Sanja Petrović, do 48 kg, Srebrna medalja
  4. Bojan Vidojković, do 75 kg, Bronzana medalja
  5. Dušan Jovanović, do 75 kg, Bronzana medalja
  6. Miloš Milićević, do 91 kg, Bronzana medalja
  7. Lidija Marjanović, do 60 kg, Bronzana medalja










Laserski top na Američkom ratnom brodu

Laserski top koristi visoko energetcki laser ,,Maritime Laser Demonstrator" kako bi onesposobio čamac usmeravajući laser na motore čamca.

Sličan sistem je ranije testiran na kopnu, međutim vlažan morski vazduh predstavlja dodatni izazov jer smanjuje snagu lasera.


Laseri ovog tipa bi jednog dana sacuvali vojna plovila.












Laser  polako busi rupu kroz ceo motor i tako ga onesposobljava. 












четвртак, 7. април 2011.

Konačno stiglo proleće

I to konačno da se dogodi! Stiglo proleće, hvala bogu.
Dojadila mi je bila zima, ono nije da je ne volim ali kada se oduži, kao što je bio slučaj ove godine, ume da mi ide na živce.
Od svih obaveza, jurenja tamo vamo, gore dole nisam stigao da vidim da je drveće počelo da lista. Izašao sam do baste, koja i nije baš mala, ima tu raznog voća, jabuka, krušaka i itd.

Pustio sam malog Gileta , rotvajlera, da malo protegne šape i da izađe iz kaveza. Uzeo sam domaći sok od višanja seo i osluškivao.
Slušajući tako mogao sam da načujem ptice, posebno golubove, čuo se žagor dece i  razgovor komšija.
Ah kako prija ovo toplo sunce, lepo je vreme, rekoh ma hajde da uzvratim prirodi na ovom čudu koje se zove proleće.
Vratim mlago Gileta u kavez i uzmem mobilni da naručim pet jelki. To sam planirao još tokom zime da uradim, da malo ukrasim dvorište tim prelepim zimzelenim drvećem, a i da kao pravi ekolog makar malo dodam kiseonika, mojoj ulici, mom grad, pa državi ma ako i ne celoj planeti.

To sam sa bratom uradio kroz nekih tri sata, mada nismo nešto ni žurili, nije nam se ni ulazilo u kuću.
Rekoh njemu ovo makar možemo bar malo da se zaštitmo od prašine koja nas svakog proleća,leta čeka, jer ulica nam nije asvaltirana, a na kraju ulice postoji stovarište, pa kada krenu kamioni da prolaze, u prašini smo do guše.
Ali dobro to je opet neka druga priča.

I kao što sam reko stiglo je proleće, i domah izlazim napolje da malo ovog slobodnog vremena iskoristim na pravi načina...

Asteroid prati Zemlju na putu oko Sunca

Naučnici su otkrili da Zemlja na putu oko Sunca ima novog saputnika - asteroid 2010 SO16. Ovaj asteroid je sa svojim prečnikom od nekoliko stotina metara dosad najveće nebesko telo primećeno u blizini naše planete i moglo bi da prati Zemlju tokom narednih 100.000 do milion godina.



Specifičnost putanje ovog asteroida je u tome što ne prati Zemlju celom putanjom, već se okreće oko Sunca prateći liniju koja oblikom podseća na potkovicu.

Naučnici Apostolos Kristiju i Dejvid Ašer, koji su i otkrili taj asteroid, objašnjavaju da SO16 uspori svaki put kada uđe u Sunčevu orbitu jer je dalji od Sunca u odnosu na Zemlju.

Kada se brzina Zemlje i asteroida konačno usklade, Zemlja ne preuzima ovo telo, nego ga približava Suncu, zbog čega SO16 dobija dodatno ubrzanje.

Kada ubrza, asteroid se još jednom primiče Zemlji i udaljava se od Sunca, nakon čega sledi još jedan krug njegovog usporavanja.

Asterodi je u ovom trenutku na jednoj od tačaka najbližih Zemlji i moći će da se vidi tokom nekoliko narednih decenija, piše "Dejli mejl".

(Blic)

среда, 6. април 2011.

Umalo snimala svoju smrt

Snimak Vendi Kob, koji je objavljen do na YouTube-u na kojem komad drveta udara u njenu šoferšajbnu pregledan je već milion puta. 

Iako filmić traje tek nekih 40 sekundi, već je postao kandidat za najstrašniju saobraćajnu nesreću ikad.
 
Četrdesetogodišnja Vendi Kob pamtiće ovu vožnju do kraja života.
 
Vendi se vozila  putem pored Šelbija u Severnoj Karolini, kada je uključila kameru kako bi snimila dva vozila koji se pretiču ispred nje. 

K-1 PRVENSTVO SRBIJE - KIK BOKS KLUB ,,NIŠ-KONTOS" NIŠ

Posetite sajt www.k1nis.com

Beograd napadnut u zoru... pre 70 godina

Prve bombe pale su na Beograd tog nedeljnog jutra, 6. aprila 1941. godine u 6:30 sati.



Srbija obeležava 70 godina od agresije nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju koja je počela 6. aprila 1941. intenzivnim bombardovanjem i masovnim razaranjem Beograda, a potom napadima na Kraljevo, Niš i druge gradove.

Napad armade Hitlerovog "Trećeg Rajha" počeo je bez objave rata, uprkos tome što je vlada nekoliko dana ranije Beograd proglasila "otvorenim (nebranjenim) gradom".

Prve bombe pale su na Beograd tog nedeljnog jutra, 6. aprila 1941. godine u 6:30 sati, dok je ogromna većina stanovnika još spavala. Nemački bombarderi su istog dana u četiri navrata razornim i zapaljivim bombama zasuli grad, a oko 16 časova iz pravca Rumunije doletelo je tridesetak zloglasnih bombardera "štuka" iz kojih se pucalo po kolonama izbeglica, dok su panično napuštale razoreni grad.

уторак, 5. април 2011.

Vaš grad Vaš grad, vaše selo, iz vašeg ugla - slike čitalaca

Slike mesta Šajkaš blizu Novog sada nam je poslala Marina Bajić
































Smesna strana facebook-a

I facebook ume da postavi smesna pitanja hahahhaha xD

Danas dok sam prvi put odlučio da odradim ovaj kviz, prvo pitanje mi je bilo ovo, hahaha od srca sam se nasmejao kada sam ovo video


Kolica kontrolisana mislima

-Sistem razvijen u Švajcarskoj omogućiće korisnicima da upravljaju invalidskim kolicima zamišljajući da pokreću udove.
Specijalna invalidska kolica bi mogla da se pojave za 10 godina.

Korisnici invalidskih kolica moći će da upravljaju kolicima mislima, to jest zamišljajući da pokreću levu ili desnu ruku.

Ovaj sistem upravljanja impulsima iz mozga, razvijen u Federalnoj politehničkoj školi u Lozani, mogao bi u roku od 10 godina da počne da pomaže ljudima koji su potpuno izgubili kontrolu nad svojim udovima, preneo je "Glas Amerike".

Na nedavno održanoj demonstraciji u švajcarskoj ambasadi u Vašingtonu, demonstrator Mikele Tavela mislima je upravljao malim robotskim vozilom. Pritom nije morao snažno da se koncentriše već je mogao slobodno da priča sa drugim ljudima.

"Vrlo je lako, to je najlakše, jer je pokretanje jedne ili druge ruke nešto što stalno radimo. Zato nam je vrlo lako da kontrolišemo uređaje, tastature ili invalidska kolica dok radimo druge stvari, govorimo, pa čak i dok čitamo", kaže Tavela, doktorant u Federalnoj politehničkoj školi u Lozani.

понедељак, 4. април 2011.

Poruka iz porušenog Japana

NAJNOVIJA EPIZODA POPULARNE SERIJE Akibatteru, koju priprema ogranak IDG-ove službe vesti (IDG News Service) u Japanu, zapravo je poruka njene voditeljke Hiroko Nakamura koja je obišla oblast najviše pogođenu nedavnim razornim zemljotresom i cunamijem. Nema uvodne pesme, nema japanskog jezika u njoj, nema ni suza, ali ima japanskog duha. 

Priroda je u ovom slučaju bila izuzetno nemilosrdna. Teško je i zamisliti u kakvim sad uslovima žive desetine hiljada ljudi koji su izgubili sve što su imali. Nema sumnje da će oni za sledećih nekoliko godina i sami raščistiti sav krš čije su razmere teško shvatljive, ali bilo kakva pomoć, 

može im značiti mnogo. Baš kao što je nama značila njihova pomoć.










(Mikrovesti)

Naučnici odgajaju živo ljudsko srce u laboratoriji

Američki naučnici odgajaju u svojim laboratorijama ljudska srca od matičnih ćelija samih pacijenata kojima je potrebna transplantacija, i veruju da bi ovi veštački odgajeni organi, koji nude nadu milionima pacijenta, mogli početi da kucaju već u roku od nekoliko nedelja, unoseći pravu revoluciju u pristup transplantaciji ljudskih organa.

“Srca rastu, i nadamo se da će narednih nedelja početi da kucaju”, smatra i dr. Doris Tejlor, stručnjak za regenerativnu medicinu sa Univerziteta Minesote u Mineapolisu.

Ovaj eksperiment predstavlja veliki korak ka gajenju “srca po porudžbini” i mogao bi utrti put sličnim metodama gajenja i drugih organa po porudžbini - recimo jetre, bubrega, ili pluća.

Srce po porudžbini se gaji tako što se iz organa donatora ukljanjaju mišićne ćelije, tako da ostaje samo čvrsto vezivno tkivo, odnosno “skelet” od kolagena”. Nakon toga, istraživači u ovu strukturu ubrizgavaju matične ćelije samog pacijenta kome je potrebno novo srce.

Matične ćelije se množe i rastu oko strukture od kolagena, i konačno se pretvaraju u zdrave ćelije srca, a kod organa koji je odgajen na ovakav način postoji mnogo manja opasnost od odbacivanja, tako da pacijent ne bi morao čitavog života da uzima imunosupresore.


(BLIC)

субота, 2. април 2011.

Teslino oružije u Američkim rukama?

Hm čudne se stvari zbivaju, sve češći zemljotresi u poslednje vreme drmaju planetu.
Na mnogim sajtovima sam pročitao da se sumnja da su američki naučnici osposobili Teslino tajno oružije.

Poznato je da se Tesla posebno interesovao za elektromagnetna polja i ispitivao njihov uticaj na okolinu, još krajem prošlog veka. Mnogi veruju da je upravo Tesla izazvao eksploziju u Tunguski 1908 koja je bila jača od bombe bačene na Hirošimu. Iako naučnici tvrde da je za tu eskploziju kriv meteorit, njegovi ostaci nisu bili pronađeni.

Teslin eksperiment u laboratoriji je pošao po zlu i dogodila se velika eksplozija. Ubrzo potom, Tesla je ostao bez sponzora i bankrotirao. Sumnjalo se da su Američke tajne službe dokopale Teslinih planova, dokumentacije i nastavile sa razvojem njegovog projekta.

Sve je to bila samo jedna teorija ,,zaverenika" dok Amerikanci nisu zvanično predstavili svoj projekat HAARP.
HAARP je sistem koji se sastoji od velikih antena kojima se šalju elektormagnetni impulsi visoke frekvencije u atmosveru.

Ti impulsi su toliko jaki da njihov udarac u površinu zemlje može da izazove razoran zemljotres.

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates