четвртак, 7. април 2011.

Asteroid prati Zemlju na putu oko Sunca

Naučnici su otkrili da Zemlja na putu oko Sunca ima novog saputnika - asteroid 2010 SO16. Ovaj asteroid je sa svojim prečnikom od nekoliko stotina metara dosad najveće nebesko telo primećeno u blizini naše planete i moglo bi da prati Zemlju tokom narednih 100.000 do milion godina.



Specifičnost putanje ovog asteroida je u tome što ne prati Zemlju celom putanjom, već se okreće oko Sunca prateći liniju koja oblikom podseća na potkovicu.

Naučnici Apostolos Kristiju i Dejvid Ašer, koji su i otkrili taj asteroid, objašnjavaju da SO16 uspori svaki put kada uđe u Sunčevu orbitu jer je dalji od Sunca u odnosu na Zemlju.

Kada se brzina Zemlje i asteroida konačno usklade, Zemlja ne preuzima ovo telo, nego ga približava Suncu, zbog čega SO16 dobija dodatno ubrzanje.

Kada ubrza, asteroid se još jednom primiče Zemlji i udaljava se od Sunca, nakon čega sledi još jedan krug njegovog usporavanja.

Asterodi je u ovom trenutku na jednoj od tačaka najbližih Zemlji i moći će da se vidi tokom nekoliko narednih decenija, piše "Dejli mejl".

(Blic)

2 коментара:

Анониман је рекао...

A,dali postoji mogucnost da taj asteroid udari u zemlju,i kakve bi posledice bile...!?

Miloš Miladinović је рекао...

Pa mislim da ne postoji, ali opet ko zna.

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates