петак, 2. септембар 2011.

Otkrivena zvezda koja ne bi trebalo da postoji

Astronomi su otkrili 13 milijardi godina staru zvezdu u Mlečnom putu koja ne bi trebalo da postoji, prema fizičkim zakonima koje poznajemo.

 Naučnici su naveli da se ta zvezda u potpunosti sastoji od helijuma i vodonika i da se nalazi u "zabranjenoj zoni" formiranja zvezda, piše "Digitalni žurnal" (Digital Journal).


Zvezda se stvara od oblaka hladnog, gustog molekularnog gasa, koji bi potom trebalo da opadne i poveća gustinu. Ovo se događa kada se takav oblak sudari sa drugim ili sa džinovskom supernovom.


Francuski i nemački naučnici sada su otkrili zvezdu čije je postojanje za sada neobjašnjivo – SDSS J102915+172927 je u potpunosti napravljena od vodonika i helijuma, ima masu 200 miliona puta manju od našeg Sunca i nalazi se u sazvežđu Lava u našoj galaksiji.
 
Analizom njenih karakteristika zaključeno je da ima veoma malo litijuma, što je iznenađujuće jer bi zvezda stara koliko ova trebalo da sadrži bezbroj elemenata, a udeo litijuma je 50 puta manji od očekivanog. Takođe bi trebalo da sadrži više različitih metala, ukazali su naučnici.

"Prema naširoko prihvaćenoj teoriji, zvezde poput ove, sa malom malos i veoma malim količinama metala, ne bi trebalo da postoje jer oblaci materijala od kojih se formiraju ne bi nikada mogli da se zgusnu", kaže autorka istraživanja Elizabeta Kafo sa nemačkog Univerziteta Hejdelberg.

"Bilo je iznenađujuće pronaći, po prvi put, zvezdu u zabranjenoj zoni, što znači da ćemo morati da ponovo proučimo neke od modela formiranja zvezda", dodala je ona.

Naučnica je istakla da ova neobična zvezda ipak nije jedinstvena, jer su astronomi detektovali još nekoliko zvezda koje ne bi trebalo da postoje.
"Sada planiramo da ih proučimo i vidimo da li je isti slučaj u pitanju," rekla je Kafova.
 (Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates