недеља, 28. август 2011.

Supernova biće vidljiva sa Zemlje

Eksplozija zvezde, uzrokovana kolapsom zvezde udaljene 21 milion svetlosnih godina od Zemlje, počela je u utorak i za oko nedelju-dve biće dovoljno sjajna da će se moći videti dvogledom, objavili su astronomi Univerziteta Oksford.

Ovo je jedna od Zemlji najbližih stelarnih eksplozija, od 1987, a ujedno i najbliža supernova te vrste – "1a" – koju će biti vidljiva sa naše planete nakon 40 godina.
 

Redak "tip 1a" supernove, kada zvezda eksplodira i potom usisa energiju obližnje zvezde i ponovo se "rodi" – dogodio se u galaksiji Vatreno kolo (M101), u sazvežđu Velikog medveda.

Ovaj događaj je od posebnog značaja za naučnike jer se supernova "tipa 1a" može koristiti za merenje veličine i starost univerzuma.

Supernova, nazvana PTF11kly, dovoljno je blizu što će astronomima omogućiti detaljno proučavanje. Naučnici američke svemirske agenicje NASA posmatraju ovaj kosmički događaj Hablovim teleskopom.

U prve tri nedelje nakon eksplozije, supernova će goreti jačinom većom od milijardu Sunca, ali će i dalje biti teško da se locira na noćnom nebu Zemlje.

"Najbolje vreme da se vidi eksplodirajuća zvezda biće nakon sumraka u Severnoj hemisferi, za oko nedelju-dve. Uslovi za gledanje su tamno nebo i dobar dvogled, mada je još bolji mali teleskop", rekao je vođa naučnog tima sa Oksforda Mark Salivan.


(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates