среда, 17. август 2011.

Pentagonova superbrza letelica ponovo nestala iznad Pacifika

PENTAGON JE PO DRUGI PUT ZAREDOM izgubio kontakt sa svojim eksperimentalnim hipersoničnim vozilom iznad Pacifika, nekoliko minuta pošto ga je lansirao iz svemira.

Let hipersoničnog vozila broj 2 (Hypersonic Technology Vehicle 2, HTV-2) nazvanog Soko (Falcon), očekivan je u vojnim i aerosvemirskim krugovima s velikim zanimanjem. HTV-2 je trebalo da nošen raketom ode do ivice svemira (zapravo granice atmosfere) i potom se odvoji i projuri kroz atmosferu brzinom od 24.500 kilometara na sat (Mah 20) pre nego što se tridesetak minuta kasnije sruči u Tihi okean, 6600 kilometara daleko od baze Vanderberg iz koje je lansirana.


Da je let bio uspešan pokazao bi da rakete tog oblika i putanje leta mogu skoro trenutno da napadnu mete s druge strane globusa. To bi bio korak napred za Pentagonov plan „Brzog globalnog napada“ (Prompt Global Strike) čiji je cilj da se neprijatelj napadne bilo gde na planeti za manje od sat vremena. Međutim, za sada su ta nadanja pala u vodu, doslovno, i nema šanse da se ovaj test može nazvati uspešnim.

Američka vojna agencija za napredne istraživačke projekte Darpa, svejedno je pokušala da ovaj događaj predstavi u pozitivnom svetlu. „Raketa Minotaur IV uspešno je uvela letelicu u zadatu putanju“, piše u objavljenom saopštenju. „HTV-2 je prešao u aerodinamički let brzinom 20 Maha i prikupljeni su podaci o devet minuta leta pre nego što je anomalija izazvala gubitak signala.“

„Iz ovog ćemo nešto naučiti. Probaćemo ponovo. Takve stvari se dešavaju“, izjavila je direktorka Darpe, Redžina Dugan. Međutim, to je lakše reći nego uraditi. Darpa je pre testa najavljivala da će to biti poslednji let koji će HTV-2 izvesti pod njenimm nadzorom. Ideja je bila da se upravljanje programom prenese nekom drugom ogranku vojske, verovatno vazduhoplovstvu, ali malo koji od nih će biti voljan da preuzme jedan tako skup program koji do sada nije pokazao neki znatniji napredak.

Prvi let koji je HTV-2 izveo u aprilu 2010. takođe se naglo završio – letelica je nestala s vojnih monitora takođe posle devet minuta leta. Usledili su meseci intenzivnih testiranja u vazdušnom tunelu, posle čega je putanja leta ove letelice klinastog oblika napravljene od kompozitnih ugljeničkih materijala promenjena, da bi letela duže. Međutim, ukoliko su tačne prve procene, ni drugi test nije trajao primetno duže od prvog.



(MikroVesti)



0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates