четвртак, 18. август 2011.

Novi Fajerfoks 6.0 postao bezbedniji

POSLEDNJE UBRZANO IZDANJE FAJERFOKSA (Firefox), verzija 6.0, stiglo je ove nedelje i mada se već zna koje će značajne promene doneti verzija 7.0, ono što korisnici dobijaju s ovom jeste bolja bezbednost.

Fajerfoks 6.0 je drugo izdanje urađeno po ubrzanom ciklusu započetom u martu koji posle svakih šest nedelja donosi novu erziju. Mozila (Mozilla) je ovom prilikom zakrpila i deset propusta i izdala nadogradnju za verziju 3.6 kojom rešava sedam grešaka od kojih je čak šest različito od onih ispravljenih u verziji 6.0.
Mada je u potpunom spisku ispravki navedeno preko 1600 promena, Motila je istakla svega nekoliko, poput isticanja imena domena u adresnom polju, skraćivanja vremena startovanja i dodavanja alatke Skrečped (Scrathpad) za Javaskript (JavaScript). Izgled šestice skoro se ne razlikuje od petice pa čak ni od nešto starije četvorke.

Ukratko se može reći da je skoro sve što je važno skriveno ispod površine, poput novih dozvola (kojima se pristupa tako što se u adresno polje ukuca about:permissions), koje omogućavaju da se podešavanja za kolačiće, lozinke i iskačuće prozore podešavaju i od lokacije do lokacije, umesto globalno.


Zanimljiva, ali vema suptilna bezbednosna funkcija je i mehanizam provere dodatnih modula, kojoj se pristupa tako što se pritisne veza na vrhu spiska Plugins u prozoru Add-ons Manager.


Ranije su korisnici Fajerfoksa morali da se oslanjaju na alat drugih proizvođača (na primer BrowserCheck kompanije Qualys) da bi proverili da li raspolažu poslednjim verzijama tih dodataka. Briga o dodacima je osnovana, jer većina istraživanja pokazuje da su propusti u njima najveća opasnost po bezbednost; što se već više puta pokazalo na primerima kao što su Adobijevi Fleš i Rider (Adobe Flash, Reader) i Java.


Još jedan zgodan detalj je isticanje imena domena u adresnom polju (na primer, google.com) kako bi se korisniku privukla pažnja kad posećuje nepoznate lokacije ili ga teraju da ih poseti.


Šesta verzija Fajerfoksa može se preuzeti
odavde a korisnici koji već imaju prethodnu verziju dobiće je automatski. Verzije koje se tek pripremaju nalaze se ovde. (M.V.)

(MirkoVesti)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates