понедељак, 22. август 2011.

Nemačka pokrajina ukida lajk dugme i fan strane na Fejsbuku

BERLIN - Vlasti nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn odlučile su danas da ukinu dugme lajk i fan strane na društvenoj mreži Fejsbuk navodeći da se time krše evropski i nemački zakoni o zaštiti podataka.

 Odluku o tome doneo je komesar za zaštitu podataka koji je naveo da Fejsbuk krši evropske i nemačke zakone time što prosleđuje podatke sa mreže na servere u Americi.


  Na to je odmah reagovao Fejsbuk navodeći da taj sajt ne krši nikakve propise. Portparol te kompanije rekao je da je tačno da se informacije o korisniku poput njegove aj-pi adrese mogu videti kada klikne na dugme lajk, ali da se ti podaci brišu posle 90 minuta.
 
"To je u skladu sa uobičajenim standardima u industriji", navode u Fejsbuku.
 
Komesar za zaštitu privatnosti međutim zatražio je od lokalne Fejbukove kancelarije u Šlezvig-Holštajnu da odmah prestane da prosleđuje korisničke podatke ka Fejsbuk serverima u Americi i zapretio tužbom ukoliko to ne bude učinjeno.
 
Internet korisnici su pozvani da se uzdrže od korišćenja lajk dugmeta i fan stranica, ili da ne koriste Fejsbuk nalog ako žele da njihova privatnost ne bude ugrožena.
 
Ovo nije prvi put da nemačke vlasti ulaze u sukob sa nekim od najvećih internet kompanija zbog kršenja privatnosti građana.
 
Prošle godine Gugl je morao da izađe u susret zahtevu da zamuti fotografije kuća u svom servisu Gugl maps, dok je Fejsbuk u januaru bio primoran da korisnicima omogući veću kontrolu nad imejl kontaktima, zbog nesuglasica oko servisa Frend fajnder.

(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates