понедељак, 22. август 2011.

Prvi život na Zemlji: Otkriveni fosili stari 3,4 milijarde godina


Naučnici su u Australiji pronašli najstarije fosile na Zemlji i tvrde da je ovo ubedljiv dokaz da su ćelije i bakterije bile sposobne za život na svetu bez kiseonika, pre više od 3,4 milijarde godina.

Mikrofosili pronađeni u Streli Pulu u regionu Pilbara potvrđuju da su bakterije tada živele bez kiseonika i da su, shodno tome, ti fosili najstariji na Zemlji
Ovo otkriće ukazuje da je rani život bio zasnovan na sumporu i podržava ideju da su slični oblici života mogli da postoje na drugim planetama gde je nivo kiseonika nizak ili nepostojeći.

"Da li je ovo moglo da živi na Marsu? Zvuči moguće. Ovaj dokaz je svakako ohrabrujući i manjak kiseonika na Marsu nije problem", kaže Martin Brejzer sa Oksforda, iz tima koji je otkrio fosile.


Mikrofosili, za koje naučnici navode das u odlično očuvani i da pokazuju strukture slične ćelijama, otkriveni su u udaljenom delu zapadne Australije, nazvanom Streli Pul, u regionu Pilbara.

Brejzerov tim istraživača je objasnio da su se sićućni fosili očuvali između komadića kvarca na najstarijoj obali poznatoj na Zemlji, u nekima od najstarijih sedimentarnih stena ikad otkrivenih.


Trodimenzionalna rekonstrukcija mikrofosila, oko 10 mikrometara u prečniku (L). Poprečni presek (D) kroz rekonstrukciju naglašava sfernu osobinu drevne ćelije.

"Možemo da budemo veoma sigurno što se tiče starosti fosila, jer su te stene formirane između dve vulkanske aktivnosti i stare su 3,4 milijarde godina", rekao je Brejzer.

Analizirajući fosile i okolno stenje naučnici su napravili sliku Zemlje u to vreme, kao vrelo, mračno, nasilno mesto, u kojem je stalno postojala visoka pretnja vulkanskih erupcija i udara meteora.
 
Nebo je tada verovatno bilo oblačno i sivo, i bilo je toplo iako je Sunce bilo slabije nego danas, a temperature okeana bila je oko 40 do 50 stepeni Celzijusovih. Bilo je veoma malo kiseonika, jer nisu postojale biljke ili alge koje bi ga proizvele.

"To je kao slika pakla", naveo je Brejzer. "Nije baš mesto po našem ukusu. Ali za baketrije je sve ovo bilo sjajno. U stvari, da ste nameravali da napravite mesto u kome želite da se pojavi život, rana Zemlja je bila upravo to".

Istraživači sada proučavaju druge fosile koji bi takođe mogli da sadrže dokaze o ranom životu na Zemlji.

(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates