уторак, 14. јун 2011.

Gandijev lik na površini Marsa

Svako bi očekivao da će razgledajući zapanjujuće fotografije koje je evropska sonda Ekspres sa orbite oko Marsa poslala na Zemlju imati prilike da uživa u prizorima kao što su vulkani okruženi izmaglicom i duboki krateri. Verovatno niko, međutim, ne bi očekivao da na njima vidi u steni uklesan profil Mahatme Gandija, a to je upravo ono što je na njima pronašao Italijan Mateo Laneo, koji iz hobija prati svemirska istraživanja.

Pregledajući najnovije slike koje je sonda Ekspres poslala Laneo, naime, nije mogao da se otrgne utisku da ga jedan od snimljenih prizora podseća na lik oca indijske nacije, sa karakterističnim brkovima, obrijanom glavom i istaknutim obrvama.
Ovo, pritom, nije prvi put da je na površini Marsa uočemo ljudsko lice. Još u julu 1976. američka sonda Viking 1 snimila je fotografiju koja prikazuje brdo u obliku ljudskog lika na prašinom prekrivenoj površini Marsa. Tokom dana koji su usledili, entuzijasti su počeli da nagađaju da je struktura veštačkog porekla i da su je u dalekoj prošlosti načinili Marsovci. Fotografija koju je 2010. snimila Nasina kamera visoke rezolucije HiRSE pokazala je, međutim, da je u pitanju ipak samo veliko, stenovito brdo.


Ovakvo uočavanje lica na Marsovoj površini deo je pojave koja se naziva pareidolijom - a ogleda se u tome da se neki nasumičan stimulans opaža kao nešto značajno - bilo da se radi o simbolu uočenom u oblacima, ili o ljudskom liku na parčetu tosta. Naučnici ovaj fenomen objašnjavaju time da je prepoznavanje poznatih objekata svojstveno funkcionisanju ljudskog nervnog sistema, kao jedna od tehnika koje su tokom vekova omogućavale preživljavanje.

Marsova sonda Ekspres, koju je poslala Evropska svemirska agencija (ESA), upravo je proslavila osmu godišnjicu u svemiru, i uspešno obavlja svoj zadatak snimanja fotografija visoke rezolucije i prikupljanja minerala sa površine planete.(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates