уторак, 14. јун 2011.

Naučnici napravili prvi živi, biološki laser

VAŠINGTON - Spajanjem proteina koji emituju svetlost iz meduza sa jednom ljudskom ćelijom naučnici su uspeli da naprave prvi živi, biološki laser.



"Ovo je prvi put da smo koristili biološke materijale da napravimo laser i generišemo svetlost od nečeg što je živo", izjavio je Seok Hjun Jun, optički fizičar sa Medicinske škole Harvard, koji je sa kolegom Maltom Geterom stvorio "živi laser".
Za ovakav biološki laser potrebna su dva elementa – materijal koji pojačava svetlost, nazvan "pojačani provodnik" i određeni poredak ogledala radi koncentrisanja svetlosnih talasa u zrak. "Pojačani provodnici" su tradicionalno bili krisali, poluprovodnici ili gasovi.

Jun i Gater su, umesto toga, upotrebili zelene florescentne proteine (ZFP), supstancu koja čini meduze svetlećim organizmima, preneo je sajt Nature.com.

Tim naučnika upotrebio je matične ćelije bubrega da proizvede ZFP, potom su stavili jednu ćeliju između dva ogledala da naprave optička šupljinu širine svega 20 mikrometara. Kada su pustili pulseve plave svetlosti kroz ćeliju, ona je emitovala upravljeni laserski zrak vidljiv golim okom – a ćelija nije bila ni malo oštećena ovim.
Ovaj laserski zrak je sićušan i slab, u uporedbi sa tradicionalnim laserima, ali je svetlost jača nego one kod medusa, sa lepom, zelenom bojom, rekli su istraživači.

Jun i Geter imaju velike planove za "živi laser". Oni kažu da biolozi mogu da pronađu njihovu primenu u proučavanju određenih ćelija ljudskog tela, njihovim pretvaranjem u živi laser kako bi pogledali strukturu. I lekarima je ovo od pomoći, jer mogu da uključe laser unutar nečijeg tela da izleče ćelije napadnute bolešću.

"Radio sam na ćelijama i laserima 40 godina i mislim da se nikada ovoga ne bih setio", izjavio je Majkl Berns, biomedicinski inženjer Univerziteta Kalifornija.

(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates