субота, 25. јун 2011.

Dobar odziv za zaveštanje organa u Prokuplju


PROKUPLJE – Prokupačko Udruženje boraca rata od 1990. godine organizovalo je akciju „Produži život“ koja podrazumeva afirmaciju građana da zaveštaju organe. Ona je održana u holu prokupačkog Doma zdravlja, gde je trideset Prokupčana potpisalo donatorske kartice.
Kako kaže predsednik Udruženja boraca rata od 1990. godine Tomica Stevanović, ovo je druga akcija sa istom idejom.
- Početkom novembra osamdeset Prokupčana je potpisalo donatorske kartice. Tada smo akciju sproveli u bolnici u Prokuplju. Od tada do sada na području naše opštine 280 ljudi je zaveštalo svoje organe. Očekujemo da taj broj bude još veći, jer je reč o jednom humanom gestu koji svako treba da podrži - ističe Stevanović.
Udruženje je pokrenulo i inicijativu da se u Zdravstvenom centru „Toplice“ formira odeljenje nefrologije.
- S obzirom da postoji veliko interesovanje Topličana da zaveštaju svoje organe uputili smo zahtev Zdravstvenom centru da oformi službu nefrologije jer će brže i lakše moći da se pomogne onima kojima su ti organi potrebni - objašnjava Stevanović.
Među prvima koji su u  holu Doma zdravlja potpisali donatoresek kartice su penzioneri Ratko Radojević i Ljubiša Dinić, prvi nekadašnji radnik FIAZ-a, a drugi bivši oficir JNA. Za njima su sledili radnici Doma zdravlja na čelu sa direktorom dr Mladenom Đelićem, lekari, sestre, tehničari...
- Dirljivo  je to što su ovu akciju  kod nas pokrenuli baš borci,  koji su bili svedoci gubljenja mnogih mladih života u nedavnim ratovima. Oni najbolje znaju šta donacija organa znači u takvim i sličnim situacijama – kaže dr Đelić.
(JužneVesti) 

1 коментара:

Unknown је рекао...

Rale care

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates