петак, 24. јун 2011.

Kinezi prave najveći radio teleskop na svetu







EVO KAKO ĆE IZGLEDATI SFERIČNI radio teleskop s otvorom prečnika 500 metara (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope, FAST), najveći jednodelni sakupljač radio signala na planeti. Ova ogromna antena u obliku plitkog tanjira smeštena je u prirodnoj depresiji Davodang (大窝氹) u provinciji Guižou (贵州省) u južnoj Kini, a biće puštena u rad 2016. godine, deset godina po dobijanju zelenog svetla za izgradnju.


Oni koji već znaju za opservatoriju Aresibo u Portoriku (Puerto Rico Arecibo Observatory), do sada poznatu kao najveći radio tanjir na svetu, čiji je prečnik 305 metara, primetiće da i FAST izgleda skoro isto. To je zato što i kineski inženjeri koriste u osnovi isti dizajn. Međutim, FAST će biti znatno veća i naprednija verzija Aresiba. Moći će da vidi tri puta dalje, da pregleda veće delove neba i da prikupljene podatke obrađuje znatno brže.

Sačinjavaće ga 4400 trougaonih aluminijumskih panela koji će formirati veliko parabolično ogledalo. Svaki panel reflektuje radio signal ka centralnoj tački u kojoj su smešteni uređaji za obradu podataka. 

U najnovijem objavljenom radu kineskih naučnika dati su novi detalji o napredovanju projekta i primenjenim inženjerskim rešenjima koja ga čine tako moćnim instrumentom.

Aresibo, recimo, ima fiksno zakrivljenu antenu koja i pored prečnika od 305 metara zbog načina na koji radi zapravo koristi samo 221 metar u datom trenutku. Za razliku od njega FAST može da menja zakrivljenost pojedinih delova svoje antene i da formira parabolična ogledala prečnika 300 metara bilo gde unutar većeg tanjira, što mu omogućava da skenira veći deo neba. Pored toga, za razliku od Aresiba koji može istovremeno da prikuplja i analizira signale iz sedam nebeskih područja, FAST teorijski može istovremeno da ih skenira 19. 

Već ovih par detalja će ga učiniti bržim i jačim od bilo kog drugog postojećeg radio instrumenta na planeti. Zbog toga će moći da dobija najjasnije radio slike pulsara, supernova i drugih astronomskih pojava.

Ovaj teleskop je istoremeno i Kinin doprinos međunarodnom projektu Antenskog polja od jednog kvadratnog kilometra (Square Kilometre Array, SKA), čiji je cilj da se napravi još obuhvatnija mapa svemira. Zanimljivo je da će biti uključen i u projekat potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) koji će tako dobiti značajno pojačanje ako se ima u vidu da će FAST moći da detektuje ekstrasolarne planete na rastojanjima većim od 1000 svetlosnih godina. 



(MIkroVesti)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates