понедељак, 23. мај 2011.

Napravili selo iz praistorije


Prokuplje -- Praistorijsko selo na Pločniku otvoreno je juče, a čine ga pet kuća sa pomoćnim objektima izgrađenih od drveta i blata. Ovo naselje identično je selima iz perioda neolita koja su pripadala vinčanskoj kulturi.

U izgradnju neolitskog naselja na Pločniku koja je započeta prošlog leta, prokupačka opština i AD „Planinka“ iz Kuršumlije uložili su preko tri miliona dinara. Kuće od pruća i slame kraj arheološkog lokaliteta vinčanske kulture u selu Pločniku nedaleko od Prokuplja, pokraj magistralnog puta Niš - Priština već duže vreme privlače pažnju prolaznika. Od predstojeće turističke sezone ovo neobično naselje, po rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, direktorke prokupačkog Narodnog muzeja „Toplica“, naći će se na turističkoj mapi Toplice.

- Za završetak radova na kućama, odnosno njihovo unutrašnje uređenje i opremanje, kao i uređenje okolnog prostora, Ministarstvo kulture izdvojilo je oko 300.000 dinara, dok u tom smislu očekujemo i značajnu pomoć prokupačke opštine - ističe Julka Kuzmanović-Cvetković, objašnjavajući da će neolitsko naselje u Pločniku biti u sastavu turističke ponude ovog kraja, odnosno da će biti prezentovano turistima koji obilaze okolne banje u kuršumlijskoj opštini i fenomen prirode Đavolju varoš. Ipak, da bi se kuće prikazale posetiocima u pravom sjaju i da bi odslikale period koji predstavljaju, ostalo je da se popune inventarom, da se postave putokazi i uredi prostor između njih.

 U kućama će biti postavljene peći, stolovi, ležaji sa posteljinom iz tog perioda, a u jednoj od njih naći će se i razboj za tkanje. Kuće će biti uređene tako da predstavljaju život ljudi iz tog vremena, a deo inventara u kućama zapravo će i biti iz tog perioda. U pitanju su predmeti pronađeni na okolnom arheološkom nalazištu vinčanske kulture, gde smo do sada pronašli peći, posuđe i brojne druge predmete - objašnjava Kuzmanović-Cvetković i napominje da je i do sada vladalo veliko interesovanje za obilazak neobičnih kuća jedinstvenih ne samo na ovom području već i čitavoj zemlji.


Otkriveno 1927. godine



Lokalitet u Pločniku na kome su izgrađene kuće iz neolita sa arheološkim nalazištem vinčanske kulture prostire se na površini od 100 hektara. Nalazište je otkriveno 1927. godine kada su i sprovedena prva arheološka istraživanja, a koja su nastavljena tek 1996. godine od kada se sprovode u kontinuitetu. Po rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, ovo nalazište na kome je do sada pronađeno oko 40 bakarnih predmeta svrstava se u jedno od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta u Evropi, a njegova vrednost je neprocenjiva jer predstalja direktan dokaz o postojanju metalurgije u okviru vinčanske kulture u ovom kraju.

(Blic)

2 коментара:

Džunglica је рекао...

Nadam se da će malo da krene turizam. Baš lepa vest!

Miloš Miladinović је рекао...

@jungle queen

Pa iskreno se i ja nadam. Kod nas turisti u glavnom dolaze zbog lova i ručkanja ;)).

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates