понедељак, 23. мај 2011.

Kaspersky Lab: Srbija među pet najbezbednijih zemalja na internetu

SRBIJA JE JEDNA OD PET NAJBEZBEDNIJIH zemalja u svetu pri krstarenju internetom. To pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo jedan od vodećih svetskih proizvođača antivirusnog softvera, ruska kompanija Kaspersky Lab.

Istraživanje je sprovedeno u prvom kvartalu ove godine, u 213 zemalja, a među pet najbezbednijih zemalja na internetu, nalaze se još Nemačka, Japan, Švajcarska i Danska. Rezultati su dobijeni tako što su beleženi lokalni zlonamerni napadi virusa preko interneta, a zatim izraženi kao prosečno učešće zaraženih računara za svaku zemlju.


Autor istraživanja, Jurij Namestnikov, kaže da su podaci dobijeni od računara koji koriste antivirusni softver iz Kaspersky Laba. „Dobijeni rezultati pokazuju da su računari u razvijenim zemljama pod većim rizikom od napada virusa. Upliv informacionih tehnologija u razvijenim zemljama pokazuje tendenciju ubrzanog rasta, što nije uvek praćeno adekvatnim razvojem svesti o računarskoj bezbednosti.“

Najviše veb lokacija sa kojih stižu virusi, čak 89%, otkriveno je u samo deset zemalja. I dalje najviše napada dolazi iz SAD, odakle je u ovom periodu evidentirano za 1,7% više napada preko interneta. Potencijalno opasne veb lokacije nije uvek lako prepoznati, zato što se često radi o mestima sa dobrom reputacijom, iako ugošćuju sadržaj sa zlonamernim softverom. Kina, Holandija i Nemačka, takođe se nalaze među zemljama iz koje stižu mnogobrojni virusi preko interneta, ali za razliku od SAD-a u ovim zemljama, broj takvih lokacija se smanjuje. 

Na vrhu liste zemalja u kojima se korisnici računara najviše suočavaju sa napadima sa interneta nalaze se Rusija i Oman. U prva tri meseca ove godine, u ovim zemljama je svaki drugi računar bio meta napada sa interneta. Odmah iza njih, najviše napada sa interneta zabeleženo je u Iraku, Belorusiji, Jermeniji, Azejrbedžanu i Kazahstanu.

Iako su softverski paketi Microsofta na lošem glasu zbog bezbednosnih propusta, među deset vodećih proizvođača softvera samo jedno mesto pripalo je ovoj kompaniji, čiji se paket Office nalazi na osmom mestu po propustima koji omogućavaju napade preko interneta. Istraživanje je pokazalo da softverski proizvodi kompanije Adobe imaju najviše bezbednosnih propusta, budući da zauzimaju pet od deset prvih mesta među ranjivim softverom, uključujući i prve tri čelne pozicije. (A.S.)



(MikroVesti)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates