четвртак, 23. децембар 2010.

Firefox 4 beta verzija

MOZILA JE U SREDU PONUDILA VERZIJU beta 8 Fajerfoksa 4, poslednjeg probnog izdanja svog veb čitača u ovoj godini, pre nego što nastavi put prema konačnoj verziji u 2011.

Prema ranije zacrtanom planu beta 8 je trebalo da se pojavi prošlog meseca, ali je to pomereno za decembar. Pojavljivanje u sredu je kasnilo jedan dan i u odnosu na taj plan.



Najnovija beta sadrži pojednostavljeno podešavanje sinhronizacionog servisa (Sync) za obeleživače veb strana, lozinke i otvorene veb strane na karticama s jezičkom; dodatnu podršku grafičkim karticama za WebGL, vizuelizaciju trodimenzione grafike prema standardu koji se još razvija; i obnovljeni upravljač proširenjima koji u tišini ažurira instalirane dodatke.

Beta 8 pored toga sadrži i preko 1400 ispravki grešaka ili promena u odnosu na svog prethodnika objavljenog pre šest nedelja.

Iako je Mozila jednom izjavila da će rad na Fajerfoksu 4 završiti ove godine, jesenja kašnjenja su je prinudila da objavljivanje konačne verzija pomeri u 2011. Za sada planira da objavi još najmanje dva beta izdanja – ali će termin pojavljivanja bete 9 otkriti tek posle prvog januara – a potom i nekoliko kandidata za objavljivanje pre nego što da zeleno svetlo konačnoj verziji koda.

Prvi testovi na referentoj kolekciji SunSpider pokazali su da beta 8 prikazuje JavaScript neznatno brže (5%) od svog prethodnika, bete 7.

Mozila je ranije dodala druge glavne funkcionalnosti u Fajerfoks 4, od novog kompilatora JavaScript JIT (Just In Time), nazvanog "JagerMonkey", u verziji beta 7 i hardverskog ubrzanja u verziji beta 5 prošlog septembra, do novog upravljača karticama s jezičkom, nazvanog "Panorama," u beti 4, mesec dana ranije.

Pored bete 8 za Windows, Mac OS X i Linux, Mozila je u sredu izdala i ažuriranu beta verziju svog mobilnog veb čitača, koji radi na pametnim telefonima s Androidom. Promene u mobilnom izdanju su vidljivije, a među njima su revizije korisničkog interfejsa, izmene procesa za otkrivanje dodataka i jednostavnije podešavanje sinhronizacije.

Fajerfoks 4 beta 8 može se preuzeti odavde

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates