среда, 27. јун 2012.

Linux i Windows - Zato je Linux bolji?

Windows vs Ubuntu
Ja sam već dve godine korisnik Linux OS-a distro Ubuntu. Linux mi je predložio brat, kako sam imao odnosno i dalje imam taj komp na kome je Windows nekada radio kada je komp bio star tek nekoliko meseci. Kako mi je to bio prvi kompjuter nisam mnogo znao o sistemima osim onoga što se moglo na učiti na časovima Informatike.
Uzeo sam komp. sa tako lošom konfiguracijom da mu je sistem padao nekada nedeljno a nekada i dva puta dnevno (mislim da sam rekored po tome). Posle dve godine aktivnog korišćenja već sam se naučio da radim sistem, komp je radio koliko toliko još godinu dana na Windowsu a onda je sa poslednjim padom sistema jednostavno odbijao da pokrene instalaciju a kamoli instalira Windows.
Ne nije bio u pitanju CD/DVD čitač a niti disk, jednostavno kućište je bilo otpisano. Stojalo je tako mesec dana u uglu sobe, hvatalo prašinu dok mi brat nije predložio da probamo sa Linux-om. Ja sam u početku bio skeptičan, nisam mnogo znao o Linux-u i nisam verovao da on praktično može oživeti krš od kućišta odnosno od konfiguracije koja se u njemu nalazi.
Početak instalacije- Ubuntu
Odlučili smo se za distro Ubuntu 11.04, tada je instalacija trajala možda oko sat vremena, možda malo više ali to mi nije predstavljao neki problem jer je sa Windows-om trajala oko tri do četri sata jednom i osam bez instalacije drivera i ostalih dodataka koji bi omogućili potpuno korišćenje kompjutera.
Kako sam se tada prvi put susreo sa instalacionim procesom koji Ubuntu, bez ikakvog predhodnog znanja, koristeći se isključivo logikom ja sam bez  problema instalirao Ubuntu.
Moram priznati da sam bio prosto oduševljen kada sam na forumu Ubuntu Srbija, kome sam pristupio odmah posle instalacije, saznao da se na instalacionom disku već nalaze potrebni  drajveri i da su oni instalirani tokom same instalacije sistema kao i audio-video kodeci, plejeri za muziku i video, Libre Office paket koji u potpunosti sadrži sve što i famozni Microsoft Office,pregledač slika i itd.
Znači tokom instalacije je instalirano sve ono što je potrebno prosečnom korisniku da krene sa korišćenjem kompjutera.
A na Windows-u potpuno drugačija priča, sve se to radi nahnadno, sve je tako sporo i dugo,dosadno, zamarajuće. Surfuj netom, nađi antivirus za početak, pa onda antimalwer i itd (a sve to je nepotrebno u Linux-u) , pa treba pronaći dobar audio i video player i itd. I sve to u nadi da imate dobru internet konekciju.
Sa Windows-om dešavalo mi se da uključim Windows Media Player i da iz nekog razloga ukoči i posle nekih pola sata čekanja moram da izvršim restart na dugme i sistem je pao. Od kako koristim Ubuntu sistem mi je pao dva puta i to samo mojom krivicom, čačkao sam oko rezolucije, pokušao sam da isključim ,,out of range" signal koji mi se pojavljivao prilikom startovanja sistema, na pogrešan način, zbog čega kasnije komp njie mogao da podigne sistem. To sam sredio za manje od sat vremena, surfovao netom, pronašao dosta stranih dobrih foruma a i naš Ubuntu Srbija gde sam i dobio odgovarajući odgovor i rešio taj problem.
Nikada mi se do sada nije desilo ništa slično što i na Windowsu, kao problem sa Media Player-om.

Ono što bih izdvojio kod Linuxa je:

  • Nema virusa - odnosno vrlo ih je malo;
  • Besplatan je - slobodan za korišćenje,kopiranje;
  • Omogućuje i starim računarima stabilan i brz rad;
  • Mogućnost da vaš omiljeni distro prilagodite vašim potrebama;
  • Brza instalacija;
  • Mogućnost korišćenja više radnih površina
  • Zamena za većinu programa zatvorenog koda (Acdsee, Adobe Photoshop, Babylon Dictionary, Corel Draw ...)
Kako bi vam pružio još dokaza koji potkrepljuju moju priču da je Linux bolji, pronašao sam jedan sajt na kome je vrelo lepo i pregledno prikazano koje su to prednosti Linuxa u odnosu na Windows.


Na sajtu su prikazane 33 prednosti koje ima Linux i 4 koje poseduje Windows.

3 коментара:

Mlađa је рекао...

E ja sam slučajno nabasao i ne bih se složio da je Linux u bilo čemu bolji osim za server to i najbolje radi. Jer sem windowsa koji se plaća za sve ostalo se mogu naći besplatni programi koji su u linuxu svi lošijeg kvaliteta. Drugo imaš mogućnost ako ti neki software i treba možeš da ga i kupiš (GAME) a RedHat je to počeo da čini. Za ovih osam godina interneta nikada mi antivirusni program nije ni trebao samo firewall. Medija player koristim retko ako puštam tri pleyera istovremeno i nikada sa njim nisam imao probleme osim kada overklokujem tada puca win na plejeru ako klok nije dobar. Zatim oni gadžeti na Linuxu to je za plakanje. Ništa realno ne pokazuju, a meni treba da u svakom trenutku (okoreli overkloker) znam kolika mi je temperatura i naponi mada doduše za Ljinux ti ni kuler ne treba. Šteta što ne može ovde slika da se mog desktopa postavi i sa wina i sa Linuxa pa da upoređujemo. Drugo i sada imam instaliran OpenSuse pre njega sam stavio Mint ali sve je to isto, tek da vidim dokle su stigli. Ubuntu ne koristim jer sam nalazio puno bagova pa čak ni Chrome nije hteo da instalira... pa sam ga batalio. Inače za Ljinux ima malo ozbiljnih aplikacija sa obzirom na "milione" programera ništa od aplikacija tipa Dreamwever, Photošop, Flash i slično komercijonalnog kvaliteta da nešto vredi. Zatim slaba je hardverska podrška slika na plejeru uvek oće od polovine ekrana da blago cima tako nešto na winu nema sve teče glatko. Inače kada bi ja na winu instalirao toliko malo programa koliko imam sada na OpenSuseu pa on bi leteo i nikada takođe ne bi padao a i štaće ti u tom slučaju antivirusni kada nema šta da zarazi. A šta imam na Suseu samo plejere koje dolaze sa njim i kodeke i ostale programe koje samostalno instalira, VLC player, Chrome, Mono , CodeBlock(nema visual studio a meni baš on treba zbog c#) iiiii ništa više. Imena onih binarnih paketa to je potpuno nerazumljivo i neupotrebljivo za mene. Ono što kolje Ljinux je upravo instalacija jer možeš da instaliraš samo ono što Suse daje ili Ubuntu ili šta već i ništa više. A za win možeš od svih koji imaji "setup.exe".
Ja sam uvek govorio ako oće gospoda programeri nešto korisno da urade onda je trebalo upravo to da za win naprave free app tipa fleš, fotošop i sl da bude korisno jer sam go operativni sistem ne znači ništa osim ako si na fejsbuku....Dugačka je to priča ali ja ne vidim nikakvu prednost nad windowsom za kućne korisnike a bogami čak i za ove biznis korisnike. Gledanje šta drugi kažu besmisleno jer korisnik nije drugi već je prvi a njemu treba ozbiljan software za rade a ne babytoys. Uzdravlje.

Miloš је рекао...

Pa dobro, gledaj sve je to stvar iskustva. Ja sam razmišljam totalno u drugom pravcu :)

Драган је рекао...

ех царе, да видиш колико има инсталираних програма код мене на систему (у сваком тренутку око 150-200) па опет систем ради и брзо и стабилно...
Има и квалитетних програма за свакојаку намену али се и за њих мора по нешто научити...
Ако држиш само програме који долазе са инсталацијом није ни чудо што ниси ни приметио разлике и квалитет испробаних дистрибуција. да проведеш мало више у тестирању и раду уз коришћење Линукс дистрибуција брзо би схватио надмоћност на Виндовсом... После би се само због носталгије и навике враћао на виндовс а и то тек док ти први пут не закаже...

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates