недеља, 30. октобар 2011.

Noć veštica



Noć veštica po meni jedan od najgroznijih i izopačenih praznika koji se praznuju pre svega u Americi. Ništa lepo ne vidim u svim tim maskama demona,vampira i kojekakvih drugih čudovišta.
Sve je to lepo prikazano kao dečica se smeškaju idu od kuće do kuće i ako im ne date slatkiš uradiće vam nešto nevaljalo.

Meni stvarno nije jasno šta je lepo u tome da deca naprave u svojim dvorištima groblje i kao tu se nešto igraju, deluju opasno, strašno, zlo. 
 I pošto su nam Amerikanci nama podelili tako velikodušno svoje bombe a kasnije i kredite da bi sa njima obnovili ono što su oni porušili i zadužili da će i naši praunuci plaćati, sada nas isti ti zlotvori truju sa svojim raznoraznim satanističkim praznicima i običajima.
Svi smo primetili kako je u Holivudskim filmovima ,,cool" biti plaćeni ubica.  Takođe se dati primetiti da su filmovi i serije koje nam stižu iz tog dela planete, da su previše nasilni i da se nasilje tu prikazuje kao neophodna stvar u svakodnevnici.

Ništa dobro nam nisu doneli ti naši takozvani ,,prijatelji", ,,demokrate".
Preporučujem vam da pročitate jedan odličan tekst o tome Sveti Luka vs noć veštica . Tu je sve napisano i lepo opisano kako treba.

Noć veštica (engl. Halloween) je svetkovina koja se u pojedinim zemljama proslavlja 31. oktobra, noći uoči Svih Svetih.
Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i izvikuju „trick or treat“ (u slobodnom prevodu „dajte nam slatkiše ili ćemo inače biti primorani da uradimo nešto nevaljalo). Irski imigranti su verziju ove tradicije preneli u Severnu Ameriku u 19. veku. Noć veštica se proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Porto Riku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim delovima Australije.

Istorija
Poreklo ovog praznika datira još od antičke keltske svetkovine „Samhain“. Kelti, koji su živeli na prostorima današnje Irske, slavili su svoju Novu godinu 1. novembra. Noć pred Novu godinu slavili su „Samhain“. Verovali su da se tada duhovi vraćaju na zemlju uzrokujući probleme i uništavajući useve. Keltski sveštenici gradili su ogromne lomače gde su se ljudi okupljali kako bi spalili useve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima. U toku proslave nosili su kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože.[1]
(Vikipedija)

2 коментара:

Miloš Miladinović је рекао...

"... I pošto su
nas Amerikanci nama podelili tako velikodušno svoje bombe, a kasnije i
kredite da bi sa njima obnovili ono što su oni porušili i zadužili da će
i naši praunuci plaćati, sada nas isti ti zlotvori truju sa svojim
raznoraznim satanističkim praznicima i običajima..."
Svaka čast! Super tekst sa sjajnim zapažanjima. Uduvijek su me nervirala ta loženjana na komercijalne praznike i datume.

Miloš Miladinović је рекао...

Hvala! I mene, a takođe postoje istraživanja u kojima se došlo do zaključka da najviše otmica dece događa baš za vreme tog praznika. 

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates