понедељак, 20. јун 2011.

OpenID na blogu Neke moje stvari

Juče sam na blogu postavio novi i lakši vid komentarisanja. Dodao sam OpenID koji omogućava korišćenje Facebook,Twitter,Google,Yahoo naloga.


Klikom na jednu od ponuđenih opcija vi se povezujte sa vašim nalogom sa kojim možete ostaviti komentar na blogu.
 Šta je OpenID?


OpenID vam u suštini skraćuje muke. Jer u današnje vreme prosečan korisnik interneta ima više naloga na raznim web sajtovima i desi se da zaboravite šifru za pojedinu web adresu.
Ako recimo posle Google servisa pređete na Yahoo, ponovo vas čeka prijavljivanje, pa na MSN i tako dalje.
OpenID je tehnologija koja daje jedno vrlo praktično rešenje a ono se sastoji u tome da korisnik jednom unese svoje podatke kod kreiranja naloga kod kompanije kojoj veruje, a koja nudi uslugu osiguranja identiteta (identity provider) ili open identity provider.


Kod te kompanije registrujete svoj password, a zatim možete ići sa tim passwordom na druge sajtove. Identifikator može biti u vidu URL-a ili XRI-a. XRI je nova forma digitalnog identifikatora koja može biti u obliku simboličkog imena i-names, i broja i-numbers. Oni se obično registruju kao sinonimi. Ako na primer, najviše koristimo Yahoo servise, a preko openID želimo da se prijavimo na Google servise, tada nas na Google 
u dočeka forma za prijavu koja ima samo polje za unos identifikatora.


Recimo kada vas Yahoo verifikuje vaš identitet, omogućava da verujemo sajtu koji nas je poslao na identifiaciju, u ovom slučaju to je Google, i pita da li želimo da proverimo podatke o svom identitetu. U slučaju pozitivnog odgovora, bićemo upućeni na stranicu koju je Google predvideo za identifikaciju, ako ne, onda ćemo biti na Google ali nastranici za neuspelu verifikaciju. 


Ovo je ono malo sažeto opisano,ali opširnije možete pogledati na openid.net

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates