уторак, 28. јун 2011.

NATO ispituje mogući kibernapad

PREDSTAVNICI VOJNE ORGANIZACIJE NATO saopštili su da policija trenutno ispituje mogući upad na jednu od veb lokacija te organizacije.

Po njihovim rečima, meta „mogućeg napada“ je bila usluga e-Bookshop koja služi za objavljivanje dokumenata, a pod upravom je nezavisne kompanije. Na ovoj lokaciji se ne čuvaju poverljivi dokumenti, saopštili su predstavnici Severatlantske alijanse, dodajući da je lokacija trenutno blokirana i da su pretplatnici obavešteni o mogućem upadu.


Nije poznato da li je napad povezan sa nedavnim aktivnostima NATO pakta uperenim protiv mrežne grupe Anonymous, nakon što je ova globalna organizacija upozorila svoje članice na novu pretnju nazvanu „haktivizam“, ili izvođenje kibernapada u političke svrhe.

U izveštaju, koji je prošlog meseca izdao generalni izvestilac NATO pakta, Lord Džoplin, opisane su neke od najnovijih aktivnosti grupe Anonymous, kao što je napad na lokacije kompanija MasterCard, Visa, PayPal, Amazon i drugih, koje su prekinule da pružaju svoje usluge lokaciji WikiLeaks. U izveštaju se takođe opisuje i rastuća opasnost od kibernapada, a ponuđeni su i saveti kako da vlade država dogovore na njih.

Grupa Anonymous tvrdi da je izveštaj NATO pakta izdvaja kao pretnju po „vladu i narod“, braneći neke od svojih nedavnih akcija za koje se tvrdi da predstavljaju borbu za slobodu i izražavanje suprotnog mišljenja. Grupa je pored toga objavila da je se NATO plaši ne zato što ona predstavlja „pretnju za društvo“, već zato što je „pretnja za uspostavljenu hijerarhiju.“

Istovremeno, časopis Forbes prenosi da su se lična i korisnička imena, kao i lozinke 12.000 registrovanih korisnika usluge e-Bookshop našli u datotekama koje je grupa LulzSec juče postavila na torent lokaciju The Pirate Bay, kao deo poslednjih aktivnosti pred raspad grupe. (M.S.)



(MikroVesti)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates