субота, 28. мај 2011.

NHK pokazao svoj najnoviji savitljivi OLED ekran

JAPANSKA JAVNA TELEVIZIJSKA KOMPANIJA NHK, uspela je da unapredi svoj model tankog savitljivog ekrana koji bi jednog dana mogao da rezultira pojavom televizora koji se savijaju u rolnu.

Ova organizacija već nekoliko godina razvija savitljive ekrane na bazi organskih dioda (OLED) i svoj najnoviji protitip je ove nedelje, na danu otvorenih vrata, izložila u svom istraživačko-razvojom centru. Medijski izveštači su dobili priliku da ga vide u utorak, a među njima je bio i naš kolega Martin Vilijams, dopisnik IDG-ove službe vesti iz Japana, čiji vam video izveštaj nudimo na kraju vesti.

U poređenju s prototipom prikazanim pre dve godine, novi ekran je po njegovom mišljenju nesumnjivo rezultat pouzdanijeg proizvodnog postupka, jer se na njemu vidi manji broj neispravnih elemenata slike (piksela).


I ovog puta je to ekran s dijagonalom od oko 12,7 cm i s rezoluciojom 320 x 240 piksela (QVGA). Pokazuje slike u boji, ali zbog jačih zelenih elemenata generalno prevlađuje zelenkasta nijansa.

I pored manjeg broja nesavršenosti njihovo stalno prisustvo jasno ukazuje da istraživači još uvek nisu stigli do faze kad bi savitljivi video ekrani mogli da se komercijalizuju. Najveći problem je pouzdana izrada piksela i električnih veza koji se neće prekidati kad se ekran savije.

Čak i kad se kao podloga ekrana koristi staklo, OLED tehnologija nailazi na teškoće koje spračavaju komercijalizaciju većih ekrana bez ikakvih defekata, jer je veoma teško ravnomerno naneti organski elektroluminiscentni materijal na veću površinu. OLED ekrani majih dimenzija već se naširoko koriste u proizvodima poput mobilnih telefona, ali je teško i skupo napraviti ekran čija je dijagonala veća od 25 cm.

Istraživači se i pored toga oslanjaju na ovu tehnologiju, jer daje svetliju i življu sliku u odnosu na ekrane na bazi tečnih kristala (LCD) i ne zahteva pozadinsko osvetljenje.

U maju 2010. Soni je pokazao OLED ekran koji se savija u rolnu. Taj prototip, koji još nije postao komercijalni proizvod, ima rezoluciju 432 x 240 piksela i može se više saviti u odnosu na ekran koji je pokazao NHK, ali i on je imao dosta neispravnih piksela.




(MirkoVesti)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates