четвртак, 20. октобар 2011.

Srećan sedmi rođendan Ubuntu!

Na današnji dan pre sedam godina tačnije 20. oktobra 2004. godine je stvorena prva verzija Ubuntu sistema.
Poželeo bih korisnicima Ubuntu sistema kao i razvojnom timu srećan rođendan i puno još boljih i naprednijih verzija.




Šta je Ubuntu?


Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot)

Ubuntu je: ,, популарна дистрибуција слободног оперативног система ГНУ/Линукс, која ставља акценат на лакоћу употребе, брзину рада и стабилност. У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди.
Ubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару. Ubuntu одликује разноврсност која се огледа у великом броју деривата заснованих на другачијим окружењима радне површи, па се доживаљај употребе врло лако може прилагодити свакоме.
(Ubuntu Srbija)



Warty Warthog 4.10
Istorija i Razvoj

Prvo izdanje Ubuntua je ugledalo svetlost dana 20. oktobra 2004. godine kao privremeno fork izdanje Debian GNU/Linux distribucije sa ciljem bržeg izdavanja verzija od Debiana, što doprinosi da uvek u sebi sadrži najsvežiji softver. Za razliku od drugih Debian fork-ova kao na primer Xandros, Linspire Libranet, Canonical je ostao blizak Debian-ovoj filozofiji sa Ubuntu-om i koristi slobodan softver pre nego da se oslanja na ne slobodan.[5]
Paketi za Ubuntu se obično baziraju na nestabilnim Debian paketima. Ubuntu koristi Debianovu alatku APT za upravljanje paketima. Debian i Ubuntu paketi nisu nužno međusobno kompatibilni. Nekoliko Ubuntu programera takođe održavaju neke ključne pakete na Debian-u, tako da unapređenja Ubuntu paketa doprinose unapređenju i kod Debianovih paketa, pre nego da samo budu objavljena.[6]
(Vikipedija)





0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates