уторак, 21. јун 2011.

Nanouređaj za praćenje koji se stavlja pod kožu!



ATLANTA - Naučnici su razvili novu generaciju uređaja za praćenje za koje nisu potrebne baterije. Oni se implantiraju pod kožu i bežičnim putem prenose podatke na velike razdaljine.

Istraživači rade na nanouređajima koji mogu da se ubrizgaju pacijentu u ruku da bi zatim slali podatke lekaru koji se nalazi kilometrima dalje. Ove minijaturne sprave bi kao pogon koristile ljudski pokret ili čak pulsiranje u krvnim sudovima, što znači da bi funkcionisale sve dok je pacijent živ. Ista tehnologija mogla bi da nađe primenu u sigurnosnim kamerama pričvršćenim za malu letelicu koja bi kao pogon koristila sopstveni pokret

Osim toga, mogla bi da se koristi u bolnicama - za lociranje pacijenata i da bi se proverilo da li redovno uzimaju lekove. Međutim, sigurno će naći primenu i u vojsci i u krivičnom zakonodavstvu, koje neprekidno traga za novim načinima praćenja kriminalaca.
 
- Potpuno je moguće pokrenuti uređaje koristeći energiju izvora iz okoline, kao što su blagi protok vazduha, vibracije, zvučni talasi, solarna, hemijska i toplotna energija - napisao je u časopisu “Nanoleters” Džong Lin Vang sa Tehničkog univerziteta Džordžija, predstavljajući novo dostignuće.
 
Uređaj bi se sastojao od nanogeneratora koji proizvodi energiju od vibracije ili pokreta, kondenzatora koji čuva energiju i odašiljača nalik na blutut, koji prosleđuje signal do odredišta.
 
Prema pisanju lista “Sajens dejli”, naprava će hvatati bežične signale sa udaljenosti od desetak metara.
 
Početkom ove godine Džong i njegov tim predstavili su prvi nanogenerator za čije razvijanje im je bilo potrebno šest godina. On sadrži čip koji proizvodi struju zahvaljujući pokretima ljudskog tela. Eksperimenti su pokazali da može da pokrene LED i LCD displej.
 
- Ovo ja kamen temeljac na kome će se zasnivati prenosivi elektronski uređaji koji rade na energiju ljudskog tela bez korišćenja baterija i električnih utičnica - rekao Džong, ocenujući da će nanogeneratori izmeniti život u budućnosti.

(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates