недеља, 22. мај 2011.

Prave najveći plovni objekat

Kako bi vadila prirodni gas iz okeana, holandska kompanija „Šel” potpisala je ugovor o izgradnji najvećeg plovnog objekta na svetu koji košta 12,6 milijardi dolara, a kako se najavljuje, brod će moći da usisa oko 110.000 barela nafte dnevno.
Plutajući objekat pun tečnog prirodnog gasa baciće u senku sve do sada napravljene gigantske brodove ratne mornarice, i težiće oko neverovatnih 600.000 tona.




Ovaj najveći plutajući objekat u istoriji čovečanstva, moći će i da izdrži jačinu tajfuna tipa pet, a da usled toga ne pretrpi ni najmanja oštećenja.




Kada se bolje pogleda, ovaj objekat će više ličiti na jedno manje ostrvo nego na pravi brod, a dizajniran je tako da može da ostane u jednom mestu čitavih dvadeset pet godina, kako je planirano, usidren u blizini severozapadne obale Australije, a biće usidren na dubini od 250 metara.


Dužina ovog giganta iznosiće jednu trećinu milje, tačnije, oko 488 metara, što je duže od pet spojenih fudbalskih terena, imaće dužinu od 74 metra, a biće napravljen od čak 260.000 tona čelika, što je pet puta veća količina čelika nego ona koja je korišćena za izgradnju Harbor bridža, mosta koji se nalazi u Sidneju.
Osim što će prikupljati gas iz okeana, u brodu će specijalna postrojenja smanjivati temperaturu gasa na 127 stepeni Celzijusa kako bi njegova zapremina bila manja i kako bi lakše mogao da se transportuje dalje, i bude isporučen kupcima u Aziji, naveo je „Šel”.


Nakon što brod bude bio izgrađen, biće odvezen do mesta na kom će provesti usidren čitavih dvadeset pet godina, nekih 480 kilometara severoistočno od Bruma, na obali Australije. Tu će crpsti prirodni gas sa izvorišta koje je holandski „Šel” otkrio 2007. godine.


Iako „Šel” nije zvanično saopštio cenu ovog projekta, već su počela nagađanja da će iznositi oko 12,6 milijardi dolara, a kompanija koja će ga napraviti je „Samsung hevi indastris” koja ima brodogradilište na jednom ostrvu Severne Koreje, koje je jedno od tek nekoliko brodogradilišta na svetu koje može da napravi ovako veliki „brod”.


Početak izgradnje broda koji će moći da skladišti neverovatna tri triliona kubnih metara gasa, planiran je tek za 2017. godinu, a očekuje se da će njegova izgradnja biti gotova do 2020. godine.


„Šel” je objasnio kako crpljenje gasa iz okeana ne bi bilo moguće da ne postoji ovakav objekat na kome će raditi oko hiljadu radnika, i da će, ukoliko se naće još sličnih izvorišta prirodnog gasa kao blizu Australije, napraviti još sličnih giganata.

(Blic)

2 коментара:

ТоМЦаа је рекао...

Супер, све што се може исцрпети, само напред... После кукају како се Земља љути на нас. Мада верујем да ови нису ни свесни тога.

Miloš Miladinović је рекао...

@ТоМЦаа ma da, smao napred, krenuli su oni da iscede planetu kao limun.

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates