уторак, 1. новембар 2011.

Fejsbuk: Svaki dan ugroženo 600.000 korisnika zbog hakera

Hakeri uz pomoć ukradenih korisničkih imena i šifri pokušavaju svakog dana da napadnu najmanje 600.000 profila, saopštili su predstavnici popularne društvene mreže “Fejsbuk”

Kompanija je to objavila u novom saopštenju o bezbednosti, u kome se opisuje nova “Fejsbukova” tehnika obnove šifre “Poverljivi prijatelji” (Trusted Friends), a neverovatni podatak prva je primetila britanska kompjuterska firma “Sofos”.


Ulazak na “Fejsbukov” blog uključuje grafički prikaz na kojem se objašnjavaju uspesi ove mreže u borbi protiv reklama, “otmica” profila i drugi problem. FB tu navodi da je svakog dana ugroženo “svega 0.06 odsto od milijardu ulogovanih korisnika dnevno”.

“Sajt je u mogućnosti da čak tačno izračuna broj ukradenih ili na drugi način kompromitovanih logova jer postavlja izazove potencijalnim hakerima dodatnim pitanjima koja potvrđuju autentičnost korisnika. Tako će vam, na primer, FB postaviti pitanje da identifikujete prijatelja na fotografiji, naveo je portparol kompanije Beri Šnit.

To znači da mi 600.000 puta dnevno sprečavamo loše momke da pristupe nekom profilu, iako su pogodili, dobili na prevaru ili ukrali korisničko ime i šifru. To je nešto što nas čini veoma ponosnim”, dodao je on.

Šnit je rekao da se “nepoznat broj dodatnih hakerskih napada uspešno obavi”, ističući da je to ipak “ekstremno mali procenat” profila.
“Ukoliko se neko neautorizovan uloguje na vaš Fejsbuk profil, onda više niste sami

Krađa identifikacija na “Fejsbuku” je ozbiljan problem – nedavno su mediji preneli da je jedna žena poslala 2.000 dolara kriminalcu, misleći da komunicira sa svojom sestrom preko FB.

U uobičajene prevare na “Fejsu” spadaju krađa profila prijatelja neke osobe i nagovaranje istih da pošalju novac, međutim nedavno se jedna majka požalila da su njenom 15-godišnjem sinu hakovali profil i na njega postavila pornografske slike. Dečak nije mogao da uđe na svoj profil posle toga, jer su mu promenili imejl adresu i šifru. Njegova majka je dodala da su hakeri nakon toga postavili fotografije muškarca sa izrezanim licem njenog sina.

Ovakve primere nije teško naći, a iz “Fejsbuka” poručuju da bi tehnika “Poverljivih prijatelja” trebalo da značajno pomogne.

(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates