недеља, 18. септембар 2011.

Kineska „Nebeska palata“ spremna za put u orbitu

Lansiranje prvog kineskog svemirskog modula planirano za kraj ovog meseca označiće početak programa ove zemlje za razvoj sopstvene orbitalne stanice. U trenutku kada su Sjedinjene Države stopirale letove spejs šatla, dok je nakon pada ruske rakete nosača „sojuz” budućnost međunarodne svemirske stanice ISS neizvesna, Kina se priprema za osvajanje kosmosa.

Pomoću modula “Tijangong-1”, u prevodu “Nebeska palata”, Kina će vežbati manevre spajanja letelica u orbiti i testirati tehniku neophodnu za svemirsku stanicu. Osim ovog prototipa, na kosmodromu Džiučuan u provinciji Gansu lansiranje spremno čeka i svemirski brod “Šendžou 8” (“Magični brod”). Mada termin lansiranja modula još nije zvanično saopšten, prema saznanjima agencije DPA u Pekingu, ovaj događaj je planiran za 27. septembar.


Nekoliko nedelja nakon što raketa “dugi marš 5” (koja u međuvremenu treba da bude testirana) ponese modul, biće lansiran i svemirski brod “Šendžou 8” bez posade, kada će prvi put biti isprobani manevri spajanja sa daljinskim upravljanjem.
Sledeće godine “Nebesku palatu” će dva puta posetiti astronauti, koji će konstruisati mini orbitalnu stanicu. Ova eksperimentalna svemirska laboratorija, doduše, po svojoj veličini ne može da se meri sa američkom stanicom “Skajlab” iz 1973, a ni sa ruskim “Mirom” iz 1986. godine, ali je to ipak samo prvi korak
Godine 2020, Kina namerava da izgradi prvu pravu svemirsku stanicu, sastavljenu od 18 metara dugog i 4,2 metra širokog glavnog dela i dva modula laboratorije duga 14,4 metra. S obzirom na težinu od 60 do 70 tona, ona je i dalje suviše mala, barem u odnosu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), koja teži 450 tona.

Ipak, imajući u vidu činjenicu da će ovaj međunarodni projekat najkasnije tada biti okončan, Kina će biti jedina nacija koja će imati stanicu u kosmosu. Bio bi to veliki uspeh za ovu mladu astronautičku naciju, koja je prvog astronata poslala u svemir tek 2003. godine.

Svemirska stanica je samo deo infrastrukture koju Kina planira da napravi u kosmosu i koja, između ostalog, obuhvata stvaranje mreže satelita za vlastiti navigacioni sistem i letove na Mesec 2022.

Blic

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates