четвртак, 21. јул 2011.

Google plus - Iz mog ugla


E ovako, kada jednom napravite profil, prijavljivanje ide po automackom režimu odnosno kada se god prijavite na gmail vi ste prijavljeni i na Google Plus, što mnogo olakšava stvari jer kada ste u poštanskom sandučetu vi možete proveriti,odnosno, videti da li imate obaveštenja sa Goolge Plus.
Početna strana je odrađena vrlo interesantno ali na vrlo prost i prefinjen ,,Google način" na koji smo svi navikli.
Bela pozadina,pregledna na kojoj se jasno vide prozori koji vas vode na: početnu stranu,fotografije,profil i krugove.


Početna strana

O početnoj  nema mnogo toga da se kaže, sem predhodno navedenog. Sa leve strane se nalazi ,,Strim" odnosno prikaz ,,krugova" u kojima se nalaze vaši prijatelji. Klikom na jedan od njih prkazuje se strim određene grupe ljudi koja se nalazi u tom ,,krugu".
Odmah ispod se nalazi ,,Sparks" odnosno prevedno na Srpski: ,,Iskre".
Kada kliknete na tu opciju otvara vam se nova stranica sa slikama i nazivima popularne tematike. Iznad, u samom centarlnom delu, nalazi se polje za pretragu. Ja sam uneo ,,Knjiga".
U centarlnom delu pojaviće se veze na članke sa izabranom tematikom. Kada pročitate naslove i prve redove videćete da svi naslovi koriste ključnu reč ,,Knjiga".

Kako sam Google navodi, u pretrazi ,,Sparks" će biti korišćen novi algoritam.
Mada kako se meni čini, pretrage koje se vrše na ,,Sparks" obuhvataju i ono što su korisnici Google plus-a postvaljali na svojim stranicama, odnosno delili sa drugima.
Ispod opcije ,,Sparks" se nalaz Google plus chat, nešto kao facebook chat stim što je on zapravo Gtalk tako da možete se dopisivati i sa vašim kontaktima iz Gmail-a.
Opciju chat morate sami uključiti i dodati one krugove sa kojima se želite dopisivati.
Sa desne strane se nalazi spisak vaši prijatelja, predlozi onih koje bi ste možda hteli da dodate i ,,Hangouts".
Hangouts je dodatak koji vam omogućava da sa vašim prijateljima koji koriste Google Plus ostvarite video poziv koji je vlro sličan sa onim koji koristi Gtalk.


Fotografije

Na stranici ,,Fotografije" možete videti sve slike vaših prijatelja koje su oni postavili na svojim profilima kao i fotografije koje ste vi ,,izbacili" na Google plus sa telefona i naravno vaše albume.




Profil

Profilna stranica je slična kao na facebook. Sa leve strane se nalazi vaša slika, ispod slike se nalaze prijatelji u vašim krugovima.
U središnjem delu profilne stranice se nalazi polje u kome možete izabrati pregled vaših postova,pregled podataka o vama, pregled fotografija,video snimaka, +1 stavke su pregled vaših ocena koje ste dali nekom postu,slici ,snimku i itd...







Krugovi 

Stranica Krugovi vam omogućava celokupan pregled prijatelja koji se nalaze u vašim krugovima.
Takođe vam omogućava da rasporedite nove prijatelje ali i stare.



Ovo je jedan brži pregled Google plus-a, ali on ima još mnogo toga da ponudi sem ovih osnovnih funkcija. Kao i svaka društvena mreža Google plus se razvija, tako da se nadam da će nas iznenaditi sa nekim novim inovacijama.
Mnogi su me pitali, šta će ti G+ ako imaš Facebook.
Pa Facebook nema mnoge dodatke koje G+ ima od samog početka a koji su me oduševili, kao recimo krugovi ili  sparks.
Ja ću sigurno nastaviti da koristim Facebook ali sigurno ne tim intezitetom kao do sada, mislim da će mi najviše služiti samo kao chat, a da će se sve ostale aktivnosti tipa deljenje raznovrsnog sadržaja odvijati na G+.
Pozivam sve ostale da isprobaju G+ a u koliko budu imali problema oko pristupa, neka mi se obrate poslaću im pozivnicu.





2 коментара:

Miloš Miladinović је рекао...

Odličan i kvalitetan post. Objašnjenje iz ugla samog korisnika je najbolje. 

Miloš Miladinović је рекао...

Hvala puno! Ovo je inače moj prvi post ovog tipa, drago mi je da vam se dopao  :)

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates