понедељак, 27. јун 2011.

Srpska bespilotna letelica

BEOGRAD - Nalik je tvorevinama iz naučnofantastičnih filmova. Vidi dalje i sa gotovo stopostotnom sigurnošću prenosi informacije u komandni centar. Brza, precizna i elegantna, uglavnom nevidljiva letelica predstavlja veliki oslonac vojnih mirovnih i ratnih akcija. Njeno ime je „pegaz 011“ i novi je model bespilotne letelice Vojnotehničkog instituta, koji će biti prikazan javnosti na sajmu naoružanja „Partner 2011“.



Samo nedelju dana nakon promotivnog leta bespilotne letelice kratkog doleta „vrabac“, Vojnotehnički institut otkriće svoj novi proizvod namenjen za misije dnevnog i noćnog izviđanja i osmatranja s dužinom leta od 12 časova.


Ova letilica opremljena je dnevnom i noćnom kamerom, laserskim daljinometrom ili radarom i u realnom vremenu posredstvom zaštićenog komunikacionog linka prenosi sliku sa terena. Sleće i poleće automatski na uređene ili poluuređene staze, a opremljena je i padobranom za prinudno spuštanje.

„Pegaz 011“ je planiran kao veliki oslonac Vojske Srbije, ali osim čisto vojne primene, on može dati veliki doprinos policijskim akcijama potrage i potere, kao i u kontroli državne granice.

Specijalne jedinice Vojske Srbije već koriste male bespilotne letelice i velike prednosti koje nude u izvidničkim okolnostima. A mogu doneti odlučujuću prednost u specijalnim operacijama.

(Blic)

0 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates