четвртак, 11. август 2011.

Zemlja u petak ulazi u pojas "zvezda padalica"

Nebeski fenomen koji se zove perzeidi je kiša meteora koja svake godine svoj vrhunac doživljava oko 10. avgusta kada Zemlja prolazi kroz najgušći deo Perzeidskog potoka.

Oni koji su se ovih dana našli u prirodi ili na nekom drugom mestu gde nema mnogo osvetljenja, sigurno su videli poneku zvezdu padalicu.
 
Naime, daleko od snažnih izvora svetlosti može se videti i do 100 meteora na sat zbog čega Perzeidi predstavljaju jedan od najjačih godišnjih meteorskih pljuskova.

Uzrok Perzeidskog potoka je kometa 109P/Swift-Tuttle koja prolazi blizu Sunca i za sobom ostavlja komadiće stene i prašine koja ga slijedi po njegovoj eliptičnoj orbiti oko naše zvezde.
 
Kada Zemlja prolazi kroz te ostatke, oni izgaraju u gornjim slojevima atmosfere i tako nam svake godine priređuju ovaj spektakularan nebeski događaj.

Kometa Swift-Tuttle otkrivena je 1862. godine, a zadnji je put viđena 1992. Da obiđe jednu putanju oko Sunca potrebno joj je oko 130 godina, a svake godine sredinom avgusta, kada Zemlja prolazi blizu njene orbite, materijal koji je Swift-Tuttle ostavio tokom nekadašnnih prolazaka pada u našu atmosferu brzinom od otprilike 60 kilometara u sekundi i tako stvara brojne zvezde padalice.

Zanimljiva je informacija da je ovaj fenomen oduvek privlačio ljude, pa tako postoje dokazi da ljudi Perzeide posmatraju više od 2000 godina.

Ove godine Zemlja će kroz Perzeidski potok prolaziti do 14. avgusta tako da nikako ne treba da propustite ovaj fenomen.

2 коментара:

Miloš Miladinović је рекао...

ovo mora da se pogleda ...

Miloš Miladinović је рекао...

Vala mora. Ja ću sigurno gledati ;)

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates