понедељак, 4. април 2011.

Naučnici odgajaju živo ljudsko srce u laboratoriji

Američki naučnici odgajaju u svojim laboratorijama ljudska srca od matičnih ćelija samih pacijenata kojima je potrebna transplantacija, i veruju da bi ovi veštački odgajeni organi, koji nude nadu milionima pacijenta, mogli početi da kucaju već u roku od nekoliko nedelja, unoseći pravu revoluciju u pristup transplantaciji ljudskih organa.

“Srca rastu, i nadamo se da će narednih nedelja početi da kucaju”, smatra i dr. Doris Tejlor, stručnjak za regenerativnu medicinu sa Univerziteta Minesote u Mineapolisu.

Ovaj eksperiment predstavlja veliki korak ka gajenju “srca po porudžbini” i mogao bi utrti put sličnim metodama gajenja i drugih organa po porudžbini - recimo jetre, bubrega, ili pluća.

Srce po porudžbini se gaji tako što se iz organa donatora ukljanjaju mišićne ćelije, tako da ostaje samo čvrsto vezivno tkivo, odnosno “skelet” od kolagena”. Nakon toga, istraživači u ovu strukturu ubrizgavaju matične ćelije samog pacijenta kome je potrebno novo srce.

Matične ćelije se množe i rastu oko strukture od kolagena, i konačno se pretvaraju u zdrave ćelije srca, a kod organa koji je odgajen na ovakav način postoji mnogo manja opasnost od odbacivanja, tako da pacijent ne bi morao čitavog života da uzima imunosupresore.


(BLIC)

2 коментара:

Анониман је рекао...

ovo je stvarno divno. Moglo bi pomoci milionima ljudi. . . :) ponosna sam na svet po pitanju nauke ,a pogotovo medicine

Miloš Miladinović је рекао...

Da,da. Nadam se da će svet doći do te tačke razvitka, do vremena kada će biti preče zdravlje nego novac, do vremena u kome će se multinacionalte kompanije manje bogatiti na račun ljudcke patnje i više uglagati u nove pronalaske.

Pronalaske koji će čuvati zdravlje ljudi, a ne u one koji će ih još više ugrožavati.

Hvala na čitanju :))

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates