субота, 16. јул 2011.

Dva zemljotresa u Prokuplju

Dva zemljotresa, magnituda 3,4 i 4,3 jedinica po Rihteru, registrovana su danas oko 18 sati u Prokuplju, rečeno je Beti u Seizmološkom zavodu, a za sada nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti i povređenim.

Epicentar zemljotresa bio je na brdu Hisar i potres nije izazvao veću štetu, saopštio je prokupački Centar za obaveštavanje.


Građani Prokuplja koji žive u višespratnicama uznemireno su izašli na ulice, a potres se osim u toj osetio i u susednim opštinama.

Prema podacima prokupačkog centra za obaveštavanje, samo u poslednja tri dana zabeleženo je više manjih zemljotresa.

Direktorka Seizmološkog zavoda Slavica Radovanović rekla je da je prvi slabiji potres registrovan u 18.04, a drugi jači u 18.09.

Intenzitet drugog, jačeg potresa, u epicentru procenjen je na šest stepeni Merkalijeve skale.

Radovanovićeva je precizirala da se kod zemljotresa te jačine može dogoditi da sa kuća padaju crepovi, dimnjaci, da se javljaju manje pukotine u malteru, ali da su štete na objektima uglavnom minimalne.

"Moguće je da ima i većih pukotina, ali nema ničeg dramatičnog", rekla je ona dodajući da su to informacije koje je u ovom trenutku moguće reći.

Prema prvim javljanjima iz Prokuplja, građani su osetili potrese i izašli iz svojih kuća i zgrada na ulice, a na nekim kućama su zabeležena manja oštećenja.

Potres se, kako javlja izveštač agencije Beta iz Kosovske Mitrovice, osetio oko 18 sati i na tom području.

Prema rečima Radovanovićeve, poslednji zemljotres slične jačine u Prokuplju je zabeležen 1920. godine.

U dolini Zapadne Morave zemljotresu su postali učestali poslednjiih godina a od prošlogodišnjih potresa u Kraljevu seizmološka kretanja u tom području su se ubrzala, kazala je Radovanovićeva i dodala da bi slabije potrese u tom kraju trebalo očekivati i u buduće.

Uvek posle većih potresa kakav je bio u Kraljevu tlo se aktivira i zemljotresi postaju učestaliji, a smirivanje tla može se, prema rečima Radovanovićeve, očekivati u narednih godinu do dve.

Od početka ove godine u južnoj Srbiji zabeleženo je sedam slabijih zemljotresa na području Kopaonika, Mionice, Kraljeva.

(agencije/MONDO)

4 коментара:

Miloš Miladinović је рекао...

Slaćemo vam pozitivnu energiju u želju da se ne ponovi☺

Miloš Miladinović је рекао...

Hvala Snelle. Iskreno ovo je sada prvi put da osetim zemljotres na otvorenom, igrom slučaja sam kada je prvi udario bio ispred doma zdravlja a kod drugog udara nedaleko odatle na nekom placu kroz koji prolazi putanja. Tačno sam osetio taj talas kako se kreće, pošto sam se nalazio u dolini. U daljini se čulo nešto kao eksplozija kako je talas odlazio dalje.

Uopšte nije prijatno.

Miloš Miladinović је рекао...

Izgleda da su epicentar zemljotresa postavili na pogrešno mesto. Rekli su da je epicentar bio na Hisaru a kordinate pokazuju da se dogodio na brdu Borovnjak koje se nalazi iznad Prokuplja.

Miloš Miladinović је рекао...

Izgleda da imaju pogrešne informacije. Kažu da je epicentar na Hisaru a kordinate koje su dali pokazuju na brdo iznad Prokuplja poznatije kao ,,Borovnjak".

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates