субота, 16. јул 2011.

Dva zemljotresa u Prokuplju

Dva zemljotresa, magnituda 3,4 i 4,3 jedinica po Rihteru, registrovana su danas oko 18 sati u Prokuplju, rečeno je Beti u Seizmološkom zavodu, a za sada nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti i povređenim.

Epicentar zemljotresa bio je na brdu Hisar i potres nije izazvao veću štetu, saopštio je prokupački Centar za obaveštavanje.


Građani Prokuplja koji žive u višespratnicama uznemireno su izašli na ulice, a potres se osim u toj osetio i u susednim opštinama.

Prema podacima prokupačkog centra za obaveštavanje, samo u poslednja tri dana zabeleženo je više manjih zemljotresa.

Direktorka Seizmološkog zavoda Slavica Radovanović rekla je da je prvi slabiji potres registrovan u 18.04, a drugi jači u 18.09.

Intenzitet drugog, jačeg potresa, u epicentru procenjen je na šest stepeni Merkalijeve skale.

Radovanovićeva je precizirala da se kod zemljotresa te jačine može dogoditi da sa kuća padaju crepovi, dimnjaci, da se javljaju manje pukotine u malteru, ali da su štete na objektima uglavnom minimalne.

"Moguće je da ima i većih pukotina, ali nema ničeg dramatičnog", rekla je ona dodajući da su to informacije koje je u ovom trenutku moguće reći.

Prema prvim javljanjima iz Prokuplja, građani su osetili potrese i izašli iz svojih kuća i zgrada na ulice, a na nekim kućama su zabeležena manja oštećenja.

Potres se, kako javlja izveštač agencije Beta iz Kosovske Mitrovice, osetio oko 18 sati i na tom području.

Prema rečima Radovanovićeve, poslednji zemljotres slične jačine u Prokuplju je zabeležen 1920. godine.

U dolini Zapadne Morave zemljotresu su postali učestali poslednjiih godina a od prošlogodišnjih potresa u Kraljevu seizmološka kretanja u tom području su se ubrzala, kazala je Radovanovićeva i dodala da bi slabije potrese u tom kraju trebalo očekivati i u buduće.

Uvek posle većih potresa kakav je bio u Kraljevu tlo se aktivira i zemljotresi postaju učestaliji, a smirivanje tla može se, prema rečima Radovanovićeve, očekivati u narednih godinu do dve.

Od početka ove godine u južnoj Srbiji zabeleženo je sedam slabijih zemljotresa na području Kopaonika, Mionice, Kraljeva.

(agencije/MONDO)

4 коментара:

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates