субота, 14. септембар 2013.

Baba Vanga i budućnost.

Pročitao sam juče post ,,Baba Vanga" koji je napisala Nataša Cvetković, mislio sam da joj napišem i drugi komentar ali bi bio previše dug,u svakom slučaju sam želeo da preporučim blog tako da je ovo jedan od boljih načina.
Pa da pređem na stvar.
Predviđanja naširoko poznate Baba Vange, ja bih se fokusirao oko tehničko-tehnoloških predviđanja, nagađanja, kako god želite.

Iz teksta bih izdvojio par predviđanja.

1.  2111 – Ljudi postaju kiborzi – živi roboti;
Napreda robotike je očigledan, već se u veliko radi na tome da se ljudima koji su u različitim nesrećnim okolnostima postali invalidi, olakša život, odnosno pruži nova šansa za koliko toliko ,,normalan" način života kakav su imali  pre nesreće.

Verujem da vam je ovo vrlo poznato.
Dobar primer na to kako bi sve to moglo izgleda ti je film ,,Ja Robot (I Robot)", glavni glumac (Vil Smit) u saobraćajnoj nesreći ostaje bez ruke koju mu zamenjuju robotskom i koja mu omogućuje da radi sve ono čak i više nego što je mogao ranije.
U redu to je film, ne vole svi sci-fi žanr, evo nešto i iz naše realnosti.
Pronašao sam odličan sajt ,,Nauka.rs" na kome se upravo govori o veštačkim delovima tela koji su u fazi
razvitka a neki se uveliko spremaju za korišćenje.
Naime, naučnici su razvili veštačku ruku (više o tome pročitajte na  link), koja će pomoći mnogima, dobar primer je takođe i veštačko uvo napravljeno pomoću 3D štampača pomoću koga su naravno uz odgovarajuće materijale uspeli da nešto što je bilo sci-fi pretvore u stvarnost (link)

Hm jedno do predviđanja je: 2046 – “Uzgajaju” se svi organi ljudskog tela, a zamena bolesnih postaje najbolji metod lečenja.



2. 2183 – Ljudska kolonija na Marsu postaje nuklearna sila i traži nezavisnost od Zemlje;
Ljudska kolonija na Marsu pa još traži nezavisnost od zemlje, mnogi bi odmahnuli rukom na ovo. A onda se jednog dana pronela ova neverovatna priča, koja se nadam biti 100% uspešna:  Ljudska kolonija na Marsu - karta u jednom pravcu  još lepša i interesnanta priča koju je preneo Blic: Stiven Hoking: Posle kolonija na Marsu pokorićemo svemir (do duše godinu dana ranije).


3.   2164 – Životinje naučnici pretvaraju u polu-ljude


Ovo baš i ne bih voleo da vidim, mada kada su uspeli da kloniraju ovcu zašto me ne bi iznenadilo i ovo. Film ,,Planeta majmuna: Početak" (Rise of the Planet of the Apes), je samo jedan dobar pogled kako bi se stvari odvijale ako bi preterali u igranju Boga.
Vest koja je obišla svet ,,Rusi na korak do kloniranja mamuta" govori samo o tome da nas ipak naša radoznalost može odvesti na neverovatna mesta ali i da može predstavljati opasnost.


4. 2018 – Kina postaje nova svetska sila. Zemlje u razvoju prestaju biti eksploatirane i postaju eksploatatori;

Naslov u novinama ,,Amerikanci strahuju da Kina postaje prva sila".
Dobra knjiga o Kini je ,,Kina - Zmaj na Olimpu"
Kineski nacionalni statistički biro objavio je juče da je

 privredni rast u toj zemlji u 2009. iznosio 8,7 odsto, 
što je više od plana vlade premijera 
Ven Điabaoa koja je kao 
cilj postavila osam odsto.
U svakom slučaju o Kini se puno govorilo, govori a izgleda da glasovi o Zmaju sa Olimpa neće utihnuti.

I tako da ne zalazim u dalja ,,predviđanja. Ja se nisam bavio prorocima i takvim stvarima ali kada sam video ova tumačenja kako Nataša kaže:,,anonimnog tumača", ovo mi sve deluje da je tumačenje proročice ipak bilo pod uticajem moderne kulture, ali ko zna možda i ja grešim.

Tako da Nataša ovo sve bi teško stalo u komentaru, dobro možda bi ali eto neka ovaj moj post bude odgovor i pogled na celu tu stvar sa Baba Vangom. :)

3 коментара:

Miloš је рекао...

Hm, da se blago naježiš kada pogledaš ovaku celu sliku izgleda da u svemu ovome ima neke istine. Hvala na dodatku, baš fino dopunjuje tekst. :) Evo jednog mog teksta o budućnosti i kako nju vidi Artur Klark. http://nms-s.blogspot.com/2012/01/poslednja-teorema-pogled-u-buducnost.html

Negoslava Stanojevic је рекао...

Sećam se, posle petooktobarske revolucije, tadašnji ministar Lečić je priznao da je i sam dopunjavao čuveno Kremansko proročanstvo, kako bi se narod uverio u to da su promene sudjene. Od tada, ne verujem ničemu iz ovakvih arsenala, sve i da mi kažu kako danas neću otići na pijacu i ja zaista ne odem.

Miloš је рекао...

Negoslava odavno sam čitao o problematici predviđanja budućnosti. Postavlja se pitanje da ako nam neko predvidi da mi sutra moramo da odemo do biblioteke, recimo, da li ćemo zbog tog pritiska koje na nas vrši takvo predviđanje to učiniti i ostvariti tu ,,sudbinu" ili ćemo se okrenuti na drugu stranu i recimo otići u kafić. :) Nisam znao za škrabanje po Kremanskom proročanstvu.

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates