уторак, 31. мај 2011.

Upućeno ,,kritičarima"

Epa promenio sam neke stvari na blogu, uklonio sam neke ,,gagets" pop preporuci junglequeen. Kako je sama rekla: ,,@Topi88 odem ti na blog, imaš hiljadu vidžeta, moj laptop poludi, imaš moderisanje komentara, kepču, šta nemaš više? :D". A junglequeen šta ću kada ja volim da stalno imam neke ,,napravice" na blogu. Ali dobro u glavnom sam ih dosta njih koje su bespotrebne po meni, sklonio.
Valjda sada brže radi.

Primetio sam da danas ima puno ,,kritičara", te im se ono ne sviđa, pa im se ovo ne sviđa. Ja kada bi slušao šta se kome sviđa bila bi to kao ona priča u kojoj se govori da se svetu ne može ugoditi.
Neko će reći da ne umem da primi kritiku.
Ma umem ja ali kada je kvalitetna.
Tako poruka svim budućim i bivšim ,,kritičarima", moj blog moja stvar. Ako ti se sviđa čitaj a ako ne surfuj dalje.

понедељак, 30. мај 2011.

Baterija za prenosivi računar koja traje tri godine

KOMPANIJA LEYDEN ENERGY PREDSTAVILA je novu litijum-jonsku bateriju za prenosive računare koja će zadržati pun kapacitet najmanje tri godine. Naravno, kompanija uz bateriju daje i trogodišnju garanciju.

Svim korisnicima prenosivih računara je dobro poznato da njihova baterija vremenom počinje da im skraćuje autonomiju rada. Nakon približno 12 do 18 meseci rada većina baterija prenosivih računara je “zrela” za zamenu, što donosi nepredviđene novčane izdatke njihovim korisnicima, ali i stvara problem oko skladištenja i recikliranja dotrajalih baterija.

Kompanija Leyden Energy tvrdi da će njena nova baterija moći da se puni preko 1000 puta i da će moći da radi na temperaturama od minus 30 do plus 60 stepeni Celzijusa. Doduše, baterija će koštati skoro dvostruko više nego standardne baterije, koje se, uzgred, isporučuju sa jednogodišnjom garancijom. Prva će ih kupcima ponuditi kanadska kompanija Dr.Battery.

Hewlett-Packard u saradnji s kompanijom Boston Power nudi sličnu bateriju sa produženim vekom trajanja, ali je ona dostupna samo za neke modele njegovih prenosivih računara. (M.B.)

(MikroVesti)

Izgradnja golf terena u Prokuplju.

Pored poznatog šetališta ,,Hisar" u Prokuplju danas se vršilo sređivanje, izgradnja golf terena.
Heh biće to vrlo lepo zanimanje za Prokupčane, mada ne znam koliko njih ima opremu za golf.
Ali videćemo.
Sada opet ne možemo reći da opština ne radi nešto za nas.
Ali dobro iako mi ulica nije asfaltirana, ovo će biti lep dodatak šetalištu, pa zna se šta je prioritet.

Nova mrežna analitika prati kretanje kursora

JEDAN OD OSNOVNIH ZADATAKA ANALITIKE veba je da utvrdi šta ste pritisnuli na prikazanoj strani. Međutim, to se samo deo onoga što radite dok pregledate njen sadržaj. Da bi se preciznije utvrdilo o čemu ljudi tada razmišljaju najčešće su korišćene tehnike praćenja pokreta očiju, ali ova vrsta eksperimenata je koliko do juče mnogima bila nedostupna iz tehnoloških razloga ili zbog visoke cene.

недеља, 29. мај 2011.

Novak Radulović - Kik boks klub Niš Kontos

Novak Radulović u borbi za prvo mesto na prvenstvu centralne Srbije.
Inače Novak je osvoji prvo mesto na tom takimčenju.
A trenira u Kik boks klub-u Niš Kontos.



 

White sensation snimak, 360 stepeni!

White sensation koji se održao u Beogradu je oduševio mnoge koji su prisustvovali. Za one koji nisu bili tu je ovaj snimak koji može da sigurno delimično preneti energiju koja se osećala tada.

Snimak je odličnog kvaliteta, kameru pomerate tako što držeći levi klik, miš pomerate levo desno,gore dole znači u svih 360 stepeni!






субота, 28. мај 2011.

E ovako se vozi traktor!

Slikano posle oluje koja je bila praćena obilnim padavinama i grmljavinom.

NHK pokazao svoj najnoviji savitljivi OLED ekran

JAPANSKA JAVNA TELEVIZIJSKA KOMPANIJA NHK, uspela je da unapredi svoj model tankog savitljivog ekrana koji bi jednog dana mogao da rezultira pojavom televizora koji se savijaju u rolnu.

Ova organizacija već nekoliko godina razvija savitljive ekrane na bazi organskih dioda (OLED) i svoj najnoviji protitip je ove nedelje, na danu otvorenih vrata, izložila u svom istraživačko-razvojom centru. Medijski izveštači su dobili priliku da ga vide u utorak, a među njima je bio i naš kolega Martin Vilijams, dopisnik IDG-ove službe vesti iz Japana, čiji vam video izveštaj nudimo na kraju vesti.

U poređenju s prototipom prikazanim pre dve godine, novi ekran je po njegovom mišljenju nesumnjivo rezultat pouzdanijeg proizvodnog postupka, jer se na njemu vidi manji broj neispravnih elemenata slike (piksela).

петак, 27. мај 2011.

Ukrao džip čuvara na Aerodromu!




Čovek je upao na aerodrom, ukrao džip čuvara pritom oštetio dva policiska vozila.

Kako piše RTE News / Ireland, čovek koji je upao na aerodrom ima 37 godina i sutra bi trebalo da se pojavi pred okružnim sudom u Korku.









Šminka čini čuda.


Na svom video blogu Jenna Marbles nam je pokazala kakva čuda pravi šminka.

Takođe Jenna ima svoj blog na  kome ima  zanimljive, pomalo komične snimke www.jennamarblesblog.com.








Predivno jutro u Prokuplju


четвртак, 26. мај 2011.

Neredi u Novom Sadu: Jake policijske snage odbile napad na televiziju

NOVI SAD- Oko 500 demonstranata koji u Novom Sadu protestuju zbog hapšenja Ratka Mladića pokušali su večeras da upadnu u zgradu Radio-televizije Vojvodine (RTV), ali su ih u tome spriječile jake policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija.
Demonstranti su ispred zgrade RTV-a fizički napali jednog čovjeka na biciklu, nakon čega je izbila opšta tuča, koju je prekinula policija.
Oni su uzvikivali "Ustaše" i psovali ministra policije Ivicu Dačića.
Demonstranti su prevrtali večeras i kontejnere za đubre, palili baklje, bacali takozvane topovske udare i uzvikivali pogrdne parole.
Oni su se okupili na centralnom gradskom Trgu slobode, potom su se zaputili prema zgradama Skupštine i Vlade Vojvodine, a kontejnere su prevrtali na Bulevaru oslobođenja.
Uzvikivali su pogrdne parole, poput "Nož, žica, Srebrenica", "Spasi Srbiju i ubij se, Borise", "Tadiću, ustašo", kao i "Ustanak", "Ustani, Srbijo".
Riječ je uglavnom o srednjoškolcima i o malo starijim osobama.
Skup obezbjeđuje policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija, dok saobraćajna policija obezbjeđuje trasu kretanja kolone demonstranata, koja se ponovo uputila ka Trgu slobode.
Haški bjegunac Ratko Mladić uhapšen je jutros u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

(Nezavisne novine)

Počela sedma regionalna konferencija PROACTIVE – Pomjerimo granice


Uz učešće preko 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore na Vlašiću je otvoren 7. PROACTIVE, regionalna edukativna konferencija o odnosima s javnošću.




Vrhunski PR i marketing stručnjaci iz cijele regije u ova tri dana podijeliće svoja iskustva iz prakse i prezentovati teme i rezultate novih istraživanja što će omogućiti učesnicima konferencije da nadograde svoja znanja, ali i da razmijene svoja iskustva sa kolegama iz regije.

Ratko Mladić uhapšen, dalje?

Udarna vest danas na svim kanalima u Srbiji. Pogledao sam na sajtu RTS-a, pročitao, naša elita oduševljena, puna sebe izveštava o tome. Nego vrzma mi se po glavi jedno pitanje, zašto dana, sada? Dali je to ono: ,,ubiti dve muve jednim udarcem"?

Ali dobro videćemo već, u glavnom uhapsili su čoveka i sada bi momentalno trebalo da nam bude bolje, valjda. Pa zar nisu tako govorili naši političari nema boljeg sutra dok Mladića ne uhapsimo i isporučimo našim dobrim, finim, uglađenim prijateljima.
Ma saće nam biti bolje garantovano, saće da nam naši ,,prijatelji" uzvratit tako što će nam uvaliti na tone i tone radioaktivnog otpada.
Pa kada nam krene u EU kao Grčkoj, pa kada nam EU opali i njihov porez, biće bogami mnogo bolje.

среда, 25. мај 2011.

Veštačka ruka koju kontroliše um

Italijanski naučnici tvrde da su napravili biomehaničku ruku koju čovek može kontrolisati snagom uma, prenosi "Dejli telegraf".

понедељак, 23. мај 2011.

Kaspersky Lab: Srbija među pet najbezbednijih zemalja na internetu

SRBIJA JE JEDNA OD PET NAJBEZBEDNIJIH zemalja u svetu pri krstarenju internetom. To pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo jedan od vodećih svetskih proizvođača antivirusnog softvera, ruska kompanija Kaspersky Lab.

Istraživanje je sprovedeno u prvom kvartalu ove godine, u 213 zemalja, a među pet najbezbednijih zemalja na internetu, nalaze se još Nemačka, Japan, Švajcarska i Danska. Rezultati su dobijeni tako što su beleženi lokalni zlonamerni napadi virusa preko interneta, a zatim izraženi kao prosečno učešće zaraženih računara za svaku zemlju.

Napravili selo iz praistorije


Prokuplje -- Praistorijsko selo na Pločniku otvoreno je juče, a čine ga pet kuća sa pomoćnim objektima izgrađenih od drveta i blata. Ovo naselje identično je selima iz perioda neolita koja su pripadala vinčanskoj kulturi.

U izgradnju neolitskog naselja na Pločniku koja je započeta prošlog leta, prokupačka opština i AD „Planinka“ iz Kuršumlije uložili su preko tri miliona dinara. Kuće od pruća i slame kraj arheološkog lokaliteta vinčanske kulture u selu Pločniku nedaleko od Prokuplja, pokraj magistralnog puta Niš - Priština već duže vreme privlače pažnju prolaznika. Od predstojeće turističke sezone ovo neobično naselje, po rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, direktorke prokupačkog Narodnog muzeja „Toplica“, naći će se na turističkoj mapi Toplice.

- Za završetak radova na kućama, odnosno njihovo unutrašnje uređenje i opremanje, kao i uređenje okolnog prostora, Ministarstvo kulture izdvojilo je oko 300.000 dinara, dok u tom smislu očekujemo i značajnu pomoć prokupačke opštine - ističe Julka Kuzmanović-Cvetković, objašnjavajući da će neolitsko naselje u Pločniku biti u sastavu turističke ponude ovog kraja, odnosno da će biti prezentovano turistima koji obilaze okolne banje u kuršumlijskoj opštini i fenomen prirode Đavolju varoš. Ipak, da bi se kuće prikazale posetiocima u pravom sjaju i da bi odslikale period koji predstavljaju, ostalo je da se popune inventarom, da se postave putokazi i uredi prostor između njih.

 U kućama će biti postavljene peći, stolovi, ležaji sa posteljinom iz tog perioda, a u jednoj od njih naći će se i razboj za tkanje. Kuće će biti uređene tako da predstavljaju život ljudi iz tog vremena, a deo inventara u kućama zapravo će i biti iz tog perioda. U pitanju su predmeti pronađeni na okolnom arheološkom nalazištu vinčanske kulture, gde smo do sada pronašli peći, posuđe i brojne druge predmete - objašnjava Kuzmanović-Cvetković i napominje da je i do sada vladalo veliko interesovanje za obilazak neobičnih kuća jedinstvenih ne samo na ovom području već i čitavoj zemlji.


Otkriveno 1927. godine



Lokalitet u Pločniku na kome su izgrađene kuće iz neolita sa arheološkim nalazištem vinčanske kulture prostire se na površini od 100 hektara. Nalazište je otkriveno 1927. godine kada su i sprovedena prva arheološka istraživanja, a koja su nastavljena tek 1996. godine od kada se sprovode u kontinuitetu. Po rečima Julke Kuzmanović-Cvetković, ovo nalazište na kome je do sada pronađeno oko 40 bakarnih predmeta svrstava se u jedno od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta u Evropi, a njegova vrednost je neprocenjiva jer predstalja direktan dokaz o postojanju metalurgije u okviru vinčanske kulture u ovom kraju.

(Blic)

Približavanje “Majkrosofta” i “Fejsbuka”

“Majkrosoftov” veb pretraživač “Bing” od sada integriše podatke sa društvene mreže “Fejsbuk”, preneli su francuski elektronski mediji.

Radi se o partnerstvu koje učvršćuje dve kompanije naspram “Gugla”.
 
Pretraživač “Bing”, trenutno dostupan u SAD-u, sada omogućava korisnicima prikaz opcije “volim” njihovih prijatelja sa “Fejsbuka” u okviru svojih rezultata pretrage i omogućava da se od njih traže saveti o pretrazi automatski ih prosleđujući na “Fejsbuk”.
Američko pravosuđe je, istovremeno, po treći put ocenilo validnim sporazum između vlasnika “Fejsbuka” Marka Zukerberga i njegovih prijatelja s univerziteta, braće Kameruna i Tajlera Vinklevosa koji su tužili Zakerberga za krađu ideje.

Braća Vinkelvos će, sada, nastaviti proces pred Vrhovnim sudom, najvećom američkom sudskom instancom.



(Blic)

недеља, 22. мај 2011.

Prave najveći plovni objekat

Kako bi vadila prirodni gas iz okeana, holandska kompanija „Šel” potpisala je ugovor o izgradnji najvećeg plovnog objekta na svetu koji košta 12,6 milijardi dolara, a kako se najavljuje, brod će moći da usisa oko 110.000 barela nafte dnevno.
Plutajući objekat pun tečnog prirodnog gasa baciće u senku sve do sada napravljene gigantske brodove ratne mornarice, i težiće oko neverovatnih 600.000 tona.




Ovaj najveći plutajući objekat u istoriji čovečanstva, moći će i da izdrži jačinu tajfuna tipa pet, a da usled toga ne pretrpi ni najmanja oštećenja.


Slike Sokoca i Romanije.


Slike  Sokoca i Romanije nam je poslala  DobrilaM



Prokuplje iz mog ugla

среда, 11. мај 2011.

Povratak "Komodora 64" u junu

Američka kompanija "Commodore USA" planira da u junu pusti u prodaju novi model nekad najpopularnijeg kompjutera na svetu, "Komodora 64". Kultni računar, koji je prema podacima Ginisove knjige rekorda najpopularniji model kompjutera svih vremena, zadržaće retro izgled, ali će imati moderne performanse.

Novi komodor će imati dual core Atom procesor od 1.8 GHz, grafičku karticu Nvidia Ion2, 4GB RAM memorije, čitač multi-format memorijskih kartica, USB priključak i Wi-Fi internet vezu...

Početna cena biće 595 dolara, koliko je koštao i prvi model, tokom osamdesetih godina.


 Šef kompanije "Commodore USA" Beri Altman kaže da ova firma prvo nije planirala da ponovo počne proizvodnju prvog modela "Komodora", ali da se na to odlučio nakon što je bio zatrpan mejlovima hiljada fanova koji su tražili upravo model 64.
"Ceo svet hoće ovaj kompjuter. To je mnogo više nego u našim najluđim snovima. Zbog svog retro dizjana, popularan je i među klincima koji u vreme pojavljivanja prvog 'Komodora' nisu bili ni rođeni", rekao je Altman.

Prvi "Komodor 64" je postao toliko popularan tokom osamdesetih godina jer je bio mnogo jeftiniji od konkurencije (IBM i "Epl"), a imao je i veću memoriju i mogućnost da se poveže s gotovo bilo kojim modelom televizora, koji bi poslužio kao monitor.

Altman je najavio i daće uskoro početi ponovna proizvodnja modela "Komodor amiga".

(BLIC)

Microsoft kupio Skype

AMERIČKI ČASOPIS WALL STREET Journal najavio je u ponedeljak da je Microsoft blizu postizanja dogovora o kupovini kompanije Skype Technologies. Prema navodima časopisa, Microsoft će za tu kupovinu izdvojiti 7 milijardi dolara.

Kupovina kompanije Skype doneće Microsoftu robnu marku koja je dobro poznata svim korisnicima interneta i to u trenutku kada se softverski džin iz Redmonda bori da ojača svoje pozicije na tržištu proizvoda namenjenih kućnim korisnicima.

Kompanija Skype Technologies je već ranije bila na meti drugih velikih IT kompanija, pre svega Googlea, Cisca i Facebooka, koji su razmatrali njenu kupovinu, bilo samostalno ili u nekoj vrsti udruživanja. 

Iako njena prepoznatljivost među korisnicima nije sporna, kompanija Skype se bori s teškoćama u svom poslovanju. Kompanija je prošle godine zabeležila prihod od 860 miliona USD, ali i gubitak od 7 miliona USD. Prema navodima časopisa Wall Street Journal, dugoročni dugovi kompanije iznose oko 700 miliona USD.


уторак, 10. мај 2011.

Nikola Tesla četvrti na listi "inženjera heroja"????

Epa mislim stvarno ironiji nigde kraja! Odem danas na net i imam šta videti Nikola Tesla četvrti na listi ,,inženjera heroja".

Kako piše novinska agencija ,,TANJUG" Američki naučnik srpskog porekla, čiji su pronalasci doprineli tehnološkom progresu sveta, našao se na četvrtom mestu .liste ininjera heroja u izboru 900 britanskih studenata, budućih inženjera.
Kingdom Brunela koji je bio čuveni britanski arhitekta koji je u prvoj polovini 19 veka radio na konstruisanju mostova i želežničkih mreža. Da da to je sigruno za prvo mesto!

Na drugo mesto je Džejms Dajson, engleski inovator poznat po velikoj podršci inženjerskim projektima, kojem je slavu patent usisivača.

Aha dobro znači drugo mesto za usisivač, hm realno.












Treće mesto je zauzeo izvršni direktor američkog informatičkog giganta ,,Epl" Stiv Džobs, sa pronalascima kao što su ,,plejer"- ,,aj pod", mobilni telefon ajfon, tablet (mini prenosivi računar) i mnogi drugi.






I stigli smo na četvrto mesto koje su britanski studenti dodelili Tesli koji je najviše doprineo nauci kao pronalazač obrtnog magnetnog polja,indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema za proizvodnju električne energije.



Znači prvo mostovi i železničke mreže, pa usisivač, onda mobilni telefon, mini prenosivi računar i itd, i na kraju struja.

Ali meni deluje da su studenti više glasali po tome dali su naučnici britanskog ili američkog porekla, zato me i ne čudi zašto je Tesla dobio četvrto mesto.
Hm ti isti su nas bombardovali zbog nekog našeg nacionalizma.

субота, 7. мај 2011.

Ćirilički domen „.срб“ postao vidljiv na internetu

SRPSKI ĆIRILIČKI INTERNET DOMEN „.срб“, od 3. maja 2011. vidljiv je na internetu, što znači da je omogućeno upisivanje adresa sa ćiriličkim domenom „.срб“ među imenima domena najvišeg nivoa (Domain Name System).

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), u novembru 2010. dodelila je ćirilički domen „.срб“ našoj zemlji za drugi nacionalni domen na Interetu, a uprava za dodeljene brojeve (Internet Assigned Numbers Authority, IANA), donela je odluku da Registru nacionalnog internet domene Srbije (RNIDS), dodeli na upravljanje ćirilički domen „.срб“. Odluku o dodeli upravljanja ćiriličkim domenom RNIDS-u, ICANN je podržao 21. aprila 2011.

Omogućavanje upisivanja adresa sa ćiriličkim domenom „.срб“ na internetu, predstavlja važan korak u pripremama za početak registracije domena „.срб“. 



(MIKROVESTI)

Blogeri Bora u akciji!

Kako Blogeri mogu da utiču na svoju sredinu, kako mogu biti jedan od bitnijih faktora u svom mestu, je najbolje pokazala grupa blogera-ki iz Bora.


Ti ljudi su pioniri u sveri blogovanja, oni su u Boru,Srbiji pokrenuli ono što već duže vreme čine blogeri širom sveta. Slušajući radio emisiju koja je bila na radiju RTS-a, a koju možete poslušati klikom na ovaj  link , ja sam se prosto bio oduševio time da se blogovanje polako kod nas diže na višlji nivo.
Emisija me je oduševila, uopšte voditeljke su vrlo vrlo simpatično pristupile temi koja je pak za većinu korisnika interneta u Srbiji malo poznata.
Oni su pokazali kako ljudi, ,,obični" ljudi mogu da se organizuju i da učine nešto konkretno za svoj grad kao blogeri iz Bora. Kao što je recimo "East Weekend Fest" koji je regionalni skup internet korisnika koji imaju svoje web sajtove/blogove, kao i korisnike Twitera i Facebooka.
U svakom slučaju vi ste primer po kome se mogu ugledati na vas blogeri iz drugih krajeva Srbije.


Želim vam puno sreće i veliku posećenost festa.

Počinje "prestrojavanje" planeta

Ove nedelje gotovo sve planete napustiće Sunčevu senu i poravnati se u liniji iznad izlazećeg Sunca rano ujutro gde će "boraviti" idućih nekoliko nedelja.


петак, 6. мај 2011.

Prokuplje: troši novac penzionera

PROKUPLJE – Grupa penzionera okupljenih u prokupačkom Udruženju penzionera pokrenula je akciju za smenu dosadašnjeg predsednika Miroljuba Kocića i inspekcijski nadzor trošenja novca Udruženja. 
Oni tvrde da se Kocić u predhodnom mandatu ponašao "neodgovorno, bahato i nedomaćinski, trošeći velike svote novca na prezentacije i putne troškove".
Strašimir Đokić, koji je od prvog dana član Udruženja penzionera, ističe da u vremenu kada od oko 8.000 članova Udruženja, njih 3.000 prima penziju do 15.000 dinara, Kocić daje sebi za pravo da samo na reprezentacije potroši 750.000, što je oko 60.000 dinara mesečno.
- Iako je prvobitnim budžetom za predhodnu godinu planirano da se za reprezentacije potroši 150.000 dinara, Kocić je uz pomoć svojih ljudi izglasao rebalans i povećao tu svotu na 750.000. A za jednokratnu pomoć penzionera, koji bukvalno gladuju potrošeno tek nekih 500.000 dinara. Kocić je potrošio i blizu 600.000 na izlete, 200.000 na putne troškove, 100.000 na taksi prevoz, itd. Sve u svemu, jedno neodgovorno i bahato ponašanje čoveka koji je penzionisan kao visoki funkcioner policije – ističe Đokić i tvrdi da ne zna odakle toliki troškovi za izlete kada su penzioneri sve plaćali sami.

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates