понедељак, 24. октобар 2011.

Zvuk kao oružje

DORTMUND - Već duže vreme policija i vojska koriste novu strategiju u lovu na pirate, razbijanju demonstracija i kriminalnih grupa i u borbi protiv neprijateljskih vojnika - oni kao oružje koriste zvuk.

Vojna vežba u SAD. Šumom ođekuje pucnjava. Ođednom se među drvećem čuje oštar, glasan zvuk. Vojnik sa mašinskom puškom sklanja prst sa okidača i pokriva uši kako bi se zaštitio od buke. Pucnjava je utihnula. Zvučna bomba je pobedila.


Ta tehnika zove se LRAD, engleska skraćenica za akustične uređaje sa dalekim dometom. Umesto jednog velikog, ugrađeno je više malih megafona na ravni disk. Oni šalju signal pod oštrim uglom i zato je zvuk daleko jači.

„Uređaj se može podesiti na normalnu jačinu zvuka, pa čak i tada se može dobro čuti sa 300 metara razdaljine. A može se podesiti i da bude glasniji, pa tada zvuk doseže i do 700 metara", izjavio je za nemački državni radio "Dojče vele" fizičar Jirgen Altman, ekspert za neubojito oružje sa Tehničkog univerziteta iz Dortmundu.

Kada se koristi LRAD, razumljive su čak i poruke iz helikoptera u vazduhu. A kad upozorenja ne urode plodom, može se pristupiti „psihološkom ratu" i kroz megafon pustiti zvuke koji ljudima ulivaju strah.

Visina tona se pojača i podesi na frekvenciju na koju je uho posebno osetljivo. Megafon postaje oružje. Buka je toliko snažna da svako i nevoljno mora da stavi prste u uši, kako bi ublažio bol. To zvuči kao auto-alarm, ali glasan kao mlazni avion na 30 metara udaljenosti.

Sistem LRAD 500XZvučni top korišćen je već nekoliko puta. U septembru 2009, u Pitsburgu su se sastali lideri G20. Kako bi razbila nedozvoljene demonstracije, policija je na jedno vozilo montirala LRAD-megafon. U Južnom okeanu, japanski brodovi za lov na kitove koristili su zvučne topove kako bi oterali društva za zaštitu životinja koja su ih pratila u lovu.

Altman kaže da se tako od pirata brane trgovački brodovi i oni na krstarenjima.
„Oni su ove megafone montirali na palubama i usmerili ih ka piratskim brodovima. Iznenađeni i sa očigledno neizdrživim bolovima u ušima, pirati su okrenuli brodove i otplovili". dodao je on.

Ipak, zvučni topovi imaju i štetnu posledicu: ako je čovek predugo izložen zvuku, rizikuje trajna oštećenja sluha.(Tanjug)

2 коментара:

Miloš Miladinović је рекао...

Ništa me to ne iznenađuje... pomisli samo šta Amerikanci čine/mogu da učine sa HAARP-om i sličnim ''projektima''. I veliki broj ljudi se zaista žali da im to smeta, psihički i fizički. Super tekst, dobih i ja inspiraciju da obradim sličnu tematiku sad. :)

Miloš Miladinović је рекао...

Amerikanci su vrlo opasni ko zna kakve sve eksperimente oni sprovode. HAARP je inače urađen po Teslinim planovima. Imam tekst o njemu ,,Teslino oružije u Američkim rukama?" 
Ako ako, čitamo se.

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates