уторак, 7. јун 2011.

O Hisaru - Prokuplje

Prokupački Grad ili Hisar ( ranije Hameum, Komplos i Toplica) je tvrđava u Srbiji oko koje se razvilo današnje Prokuplje.
Smeštena je na uzvšenju iznad grada, koje sa tri strane okružuje reka Toplica,praveći svoju epigeniju. Samo utvrđenje, u današnjem obliku je nastalo u drugoj polovini XIV veka, najverovatnije između 1371 i 1389 godine, radi zaštite ove oblasti od najezde Osmanlija, ali je izvesno da je podignuto na starijoj osnovi.



Naj stariji pronađeni tragovi na ovom lokalitetu pripadaju antičkom predrimskom periodu, a kasnije utvrđenja su podizana na rimskoj osnovi. Samo utvrđenje se sastojalo od ovalne citadele, zaštićene suvim šancem, na vrhubrda oko koje su se lepezasto širila dva bedema, unutar kojih su se formirala dva podgrađa u kojima se nalaze crkva svetog Prokopija iz X i Latinska (Jug Bogdanova) crkva iz XIV veka.


Sa severozapadne stranecitadele, nalazili su se oktima stena u čijem dnu potiče Toplica, pored koje se nalazi, danas najočuvanija tzv.vodena kula, koja se popularno naziva Jug Bogdanova kula.


Danas su od nekadašnje tvrđave opstali mahom temelji, osim u citadeli koja je arehloški istražena i konzervirana i vodenoj kuli koja je očuvala veći deo svog provbitnog izgleda.
Prostor tvrđave se nalazi pod zaštitom države kao spomenik  kulture od velikog začaja, a na njemu se ponekad odigravaju kulturne manifestacije (koncerti, predstave i druge), obično za dan odnoso slavu grada 21. 07 (sveti Prokopije). Trenutno su u toku radovi na čišćenju i obnovi tvrđave. 

(Vikipedija)

- Moj pogled

Post o mestu Hisar sam planirao da napišem od kako sam blog oformio.
Hisar ili što u prevodu sa Turskog na Srpski znači Tvrđava, je jedno od najlepših mesta u Prokuplju koje treba posetiti. Na vrhu možete videti gore pomenutu tvrđavu, a pre tvrđave se nalazi restoran u kome se možete okrepiti.
Na Hisaru možete sresti: sportiste, penzionere, parove, šetače, jer iako je iznad samog centra grada tu vlada pravi mir i tišina, kao da ste u nekoj divljini. U glavnom svi koriste stazu za šetanje, koja se nalazi na pola puta do tvrđave koja je dužina 2 km.
Ja često leti idem gore, uglavnom sa ekipom, nekada se desi da i uveče izađemo, uzmemo nešto za piće i uživamo u vidikovcu koji je uveče prelep.
Sve ostalo je rečeno u testu sa Vikipedije, tako da ako se nađete u Prokuplju od srca vam preporučujem da ga posetite.

Preporučujem vam da pogledate video rekosnstrukciju tvrđave koju sam pronašao na You Tobe.



3 коментара:

Srbijanac је рекао...

A znaci svidja ti se moja rekonstrukcija

Srbijanac је рекао...

hvala ti za reklamu, uskoro postavljam novi video

Miloš је рекао...

Nema na čemu. Bolju nisam video!

Постави коментар

Blogger news

Pažnja

Creative Commons лиценца
Ово Neke moje stvari - Blog , чији је аутор Milos MIladinovic, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Без прерада 3.0 util.Unported .
Засновано на делу на nms-s.blogspot.com.

Blogger templates